Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Ελλάδα παντού - Ιερισσός

 Κείμενο- φωτογραφίες: Μπάμπης Τάσιος

H γη των παιδικών μου χρόνων, των παιχνιδιών, του πελάγου και της αρμύρας. Ιερισσός της θαλάσσιας αύρας, Άκανθος της ιστορίας και της ευρωστίας << επί τώ ισθμώ του Άθω κειμένη πόλις, Ανδρίων κτίσμα, αφ’ής συχνοί και τον κόλπον Ακάνθιον καλούσι>>.
Eδώ θα περπατήσετε δίπλα στην τεράστια ακτογραμμή, θα δείτε τα παραδοσιακά ναυπηγεία, με τους σπουδαίους καραβομαραγκούς της Ιερισσού. Η παράδοση συνεχίζεται, απο τους πατεράδες στα παιδιά. Στα ναυπηγεία φτιάχτηκαν μερικά απο τα πιο όμορφα σκαριά της χώρας, γρι - γρι ψαρόβαρκες, τρεχαντήρια, μηχανότρατες.
Πιο πάνω απο τον κεντρικό δρόμο Ιερισσού-Ουρανούπολης, το βλέμμα θα πέσει στους τρείς λόφους όπου βρισκόταν η Αρχαία Άκανθος και το παλιό χωριό της Ιερισσού, που ρημάχτηκε απο τον καταστροφικό σεισμό των 7,0 ρίχτερ, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1932.
Ευκαιρία να ανηφορίσετε και να παραδοθείτε σε ένα μοναδικό θέμα, σε μια κατάφωτη αυλαία. Θα δείτε να απλώνονται μπροστά σας η Ιερισσός, ο Ακάνθιος κόλπος, ο κόλπος του Αγίου Όρους και η Αιγαιοπελαγίτικη απεραντοσύνη.
Μια μεγάλη βόλτα στην καρδιά της Ιερισσού, στον ιστορικό τόπο θυσίας το <<Μαύρο Αλώνι>>, στην μοναδικής ομορφιάς παραλία Κακούδια, και σ' άλλα τοπόσημα της κωμόπολης, θα σας εντυπωσιάσει και θα σας ανταμείψει. Γιατί περπατώντας ανακαλύπτεις τις ομορφιές.
Το ταξίδι συνεχίζεται...







 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου