Κείμενο- φωτογραφίες: Μπάμπης Τάσιος
Το σπίτι με τις Καρυάτιδες - Αθήνα
Κείμενο- φωτογραφίες: Μπάμπης Τάσιος
Περπατώντας στις γειτονιές της Αθήνας για να ανακαλύψεις κρυμμένους θησαυρούς, υπέροχα αρχιτεκτονήματα που τα σκεπάζει η λήθη κι' η ασέβεια στο αστικό περιβάλλον, με τις μουτζούρες στους τοίχους.
Μα οι θησαυροί είναι εδώ, σε καλημερίζουν με τα μάτια των δύο Καρυάτιδων της οδού Ασωμάτων 45. Στη λαϊκή συνοικία του Ψυρρή βρισκόμαστε, στο σπίτι που κοσμεί την περιοχή.
Ο αστικός μύθος έλεγε πως οι Καρυάτιδες ήταν αδελφές, που τις εξόντωσε η κακιά μητριά τους. Βεβαίως ως μύθος άλλωστε, δεν ισχύει, όμως οι μύθοι βάζουν το δικό τους αλλατοπίπερο στις ιστορίες, για να νοστιμίζουν και να εξάπτουν την φαντασία.
Το εντυπωσιακό νεοκλασσικό σπίτι, χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εξαίρετο δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής και του αθηναϊκού νεοκλασικισμού. Στο ισόγειο υπήρχε κουρείο και ο πανέξυπνος κουρεύς διέδωσε τον αστικό μύθο, για την κακή μητριά. Ευφάνταστο μάρκετινγκ της εποχής. Οι δύο Καρυάτιδες που στηρίζουν την οροφή του κτιρίου, είναι έργο του Αιγινίτη γλύπτη Ιωάννη Καρακατσάνη, που ήταν και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού. Τα μοντέλα για τις Καρυάτιδες, ήταν βεβαίως η γυναίκα του Ξανθή και η αδελφή της η Ευδοξία. Έμπνευση οι γυναίκες της ζωής του.
Το σπίτι αποτυπώθηκε σε πίνακα απο τον μεγάλο μας ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη και φωτογραφικά το 1953, απο τον σπουδαίο φωτογράφο, Henri Cartier-Bresson. Το κτίριο ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο το έτος 1989, από το υπουργείο Πολιτισμού
Σήμερα το σπίτι, φιλοξενεί τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών.
Το κουβάρι της ιστορίας, του πολιτισμού, των ωραίων ανθρώπων, ξετυλίγεται.
Το ταξίδι συνεχίζεται...
Έρρωσθε και ευδαιμονείτε!
Photo © Μπάμπης Tάσιος
www.babistasios.blogspot.gr
https://www.facebook.com/Kaleidoscopephotogr/
Το σπίτι με τις Καρυάτιδες
O εξαιρετικός πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη. Νοσταλγία για την παλιά όμορφη πόλη.
Η αποκαλυπτική φωτογραφική ματιά του Henri Cartier-Bresson. Παρελαύνουν το χθές και το σήμερα, η φθορά κι η αθανασία.
Με τα χέρια διπλωμένα και όχι ελεύθερα, όπως τις ξέρουμε απο το Ερέχθειο, στηρίζουν την οροφή του σπιτιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου