Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Μες στην υπόγεια την ταβέρνα – Δίπορτο


Γράφει και φωτογραφίζει: Μπάμπης Τάσιος
Βρίσκεσαι στην καρδιά της Αθήνας, Σωκράτους και Θεάτρου γωνία και θαυμάζεις ένα νεοκλασικό εγκαταλελειμμένο κτίριο, με ηλικία πάνω από 150 χρόνια.
Ο ακριβής λόγος που σε φέρνει εδώ, είναι η ιστορική ταβέρνα Δίπορτο. Βρίσκεται στο υπόγειο του νεοκλασικού, ταμπέλα δεν θα δεις πουθενά, έχει δυο εισόδους, κατεβαίνεις με προσοχή τα σκαλιά και βρίσκεσαι σε μια άλλη εποχή.
Αυθεντικό μαγέρικο που σε μεταφέρει στο χθες. Λιγοστά τα τραπεζάκια, 9 για την ακρίβεια, και δίπλα τα τεράστια ξύλινα βαρέλια των 600 κιλών, φιλοξενούν την πολύ καλή ρετσίνα του μαγαζιού.
Στο στέκι του Κώστα Βάρναλη, οι ιστορήσεις λένε πως εδώ γράφτηκαν μερικά από τα ποιήματα του και βεβαίως "Οι μοιραίοι" «Μες την υπόγεια την ταβέρνα / μες σε καπνούς και σε βρισιές / (απάνω στρίγγλιζε η λατέρνα) / όλη η παρέα πίναμε εψές…»)
Στους τοίχους θα δεις κάδρα με αποκόμματα από παλιές εφημερίδες και ποιήματα του Κώστα Βάρναλη.
Ο κυρ Μήτσος, σημερινός ιδιοκτήτης, μάγειρας και σερβιτόρος, μας μιλά για την ιστορία της ταβέρνας, εδώ δούλευε ο ίδιος σαν σερβιτόρος και ανέλαβε από το 1991, μετά τον θάνατο του κυρ Μιχάλη του προηγούμενου ιδιοκτήτη.
Το Δίπορτο είναι πασίγνωστο σε όλη την υφήλιο, διθυραμβικά σχόλια έχουν γραφτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα. Επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, έρχονται εδώ για να ζήσουν την αυθεντικά μοναδική ατμόσφαιρα και την εξαιρετική κουζίνα.
Εδώ δεν θα ψάχνεις σε καταλόγους, τα πιάτα της μέρας είναι σχεδόν πάντα τα ίδια με μικρές παραλλαγές. Εδώ θα ψάξεις και θα γευτείς την νοστιμιά στα πιάτα που θα σου πει ο κυρ Μήτσος κι ο βοηθός του, που τρέχουν αεικίνητοι, να σε εξυπηρετήσουν.
Τα πιάτα που βρήκαμε μόλις μπήκαμε, λέγανε…. Φάβα μυθική με χοντροκομμένο κρεμμύδι, εξαιρετικά χυλωμένη ρεβιθάδα, φασολάδα, καλοψημένα ψάρια της σχάρας, πατατούλες γιαχνί, απογειωτικό γιουβέτσι με κατσικάκι, χόρτα και πλούσια ελληνική χωριάτικη σαλάτα. Η ρετσίνα καταφθάνει πρώτη ευθύς μόλις κάτσεις.
Το σερβίρισμα γίνεται αστραπιαία, στα τραπεζάκια θα βρεις ανθρώπους της Βαρβακείου αγοράς, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, νεαρόφατσες, χαμογελαστοί άνθρωποι που θα κάτσουν μαζί σου στο ίδιο τραπέζι.
Οι ιστορίες των ανθρώπων όμορφα μπλέκονται, το γευστικό ταξίδι σε πάει παραπέρα.
Αφέσου να χαρείς το χθες, το σήμερα, το αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου