Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Ιστορίες ανθρώπων και οίνων – Κτήμα Κυρ’ Γιάννη

 Γράφει και φωτογραφίζει: Μπάμπης Τάσιος

Δεκέμβρης μήνας γιορτινός, ιδανικός ώστε να προσθέσεις ένα αλλιώτικο ταξίδι στις αποσκευές σου. Οι οινικοί προορισμοί είναι αυτό το κάτι άλλο, ένα ταξίδι στα αρώματα και τις γεύσεις των οίνων, στα τοπία, στις συναναστροφές με ενδιαφέροντες ανθρώπους.
Στο δρόμο για το Γιαννακοχώρι και την Νάουσα, σκεφτόμουν ιστορίες ανθρώπων που ασχολούνται με την οινοποίηση. Aπο την Θεσσαλονίκη, σκάρτα μια ώρα και 20 λεπτά και λιγότερα από 100χλμ. σου χρειάζονται για να φτάσεις εδώ και να απογειωθείς από τις ωραίες εικόνες που θα ξεδιπλωθούν μπροστά σου.
Εδώ η γηγενής ποικιλία του Ξυνόμαυρου, ζει και βασιλεύει. Αν σκεφθούμε μια πυραμίδα με τους τόπους και τα ελληνικά κρασιά, στην κορφή της θρονιασμένη βρίσκεται η Νάουσα. Αν και βαριά χτυπημένη η περιοχή από την φυλλοξήρα, στο μέσον του 20ου αιώνα, κατόρθωσε να ανανήψει και να χτίσει το δικό της ξεχωριστό όνομα, στα μεγάλα κρασιά.
Φτάνουμε σε ένα εμβληματικό οινοποιείο, στο κτήμα κυρ’ Γιάννη, εδώ που η καινοτομία συναντά την παράδοση. Τα αμπελοτόπια τέλος φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα, φοράνε τα χρυσοπόρφυρα χρώματα τους. Το τοπίο εκπληκτικό.
Οι τόποι χρειάζονται τον χρόνο μας και καλή διάθεση για να μας παραδοθούν, να μας αποκαλύψουν τα μυστικά τους.
Εδώ με την θέα να κυριαρχεί με μια αίσθηση απόλυτης ηρεμίας, έχεις την ευκαιρία να περιηγηθείς με την φροντίδα της Ελπίδας Παλαμίδα, υπεύθυνης φιλοξενίας, στα αμπέλια, στην κάβα και στα ξύλινα δρύινα βαρέλια που αναπαύονται στο εντυπωσιακό υπόγειο κελάρι, στο νεότευκτο εστιατόριο, με τις εξαιρετικές γεύσεις που συνοδεύουν τα σπουδαία κρασιά. Να ακούσεις τις ιστορήσεις και το όραμα του κυρ’ Γιάννη Μπουτάρη. Η ιστορία των προγόνων της οικογένειας, η νέα γενιά με τον Στέλιο και τον Μιχάλη Μπουτάρη να συνεχίζουν την παράδοση, η αγάπη για το σταφύλι και ο μόχθος για την παραγωγή μοναδικών κρασιών, όλα συνυπάρχουν και δένουν αρμονικά.
Εδώ θα δεις φιάλες με παλαιωμένο μαύρο Ναούσης, από το 1968 και θα γευτείς την απογειωτική Ράμνιστα. Στο εστιατόριο του κτήματος, δημιουργός των εκλεκτών πιάτων με τοπικά προϊόντα και λαχανικά από το ίδιο το κτήμα, που συνοδεύουν εξαίσια τα κρασιά, είναι η executive σεφ Κυριακή Φωτοπούλου και το επιτελείο μαγείρων της. Στο κτήμα θα νοιώσεις μέρος του καμβά του οινοτουρισμού και της Ελληνικής φιλοξενίας. Στο οινικό αυτό ταξίδι, ξετυλίχθηκαν μπροστά μας σκηνές βγαλμένες από μια ατμοσφαιρική κινηματογραφική ταινία. Η φύση, οι τόποι, οι άνθρωποι κι οι δημιουργίες τους, είναι τα συστατικά που ομορφαίνουν τις ζωές μας, που ξανοίγουν και φωτίζουν τις γραμμές των οριζόντων μας.
Αεί ταξιδεύειν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου