Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Ελλάδα παντού - Σιδηρόκαστρο - Κτήμα Μελίδου

Γράφει και φωτογραφίζει : Μπάμπης Τάσιος

Περπατώντας στο Σιδηρόκαστρο του νομού Σερρών κι εξερευνώντας τις ομορφιές της φύσης, δίπλα στον ποταμό Κρουσοβίτη, σε μια κρυφή κοιλάδα, κάτω από τη σκιά ενός μαύρου βράχου, βρίσκουμε το δρόμο για ένα υπέροχο boutique οινοποιείο.

Πρόκειται για το «Κτήµα Μελίδου», ένα οινοποιείο κόσμημα. Εδώ αρχίζει ένα όμορφο ταξίδι, στον θαυμαστό κόσμο της αμπέλου, των οίνων και των αποσταγμάτων. Συναντήσαμε τον σύζυγο της οινοποιού – αμπελουργού και ιδιοκτήτριας του κτήματος, κας Μελίδου, τον Δημήτρη Καραναστάση και τον Νίκο ένα από τα παιδιά της οικογένειας, που συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας.

Όπως μας ανέφεραν, το οινοποιείο είναι σχετικά νέο, αφού οι πρώτες φυτεύσεις αμπελιών πραγματοποιήθηκαν το 1998. Στον θαυμάσιο χώρο του κτήματος, ο πατέρας της κ. Μελίδου, ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. Η αγάπη όμως και το μεράκι για την αμπελουργία και την οινοποίηση, ήταν η αφορμή για την δημιουργία του κτήματος των 55 στρεμμάτων. Έτσι οι στάβλοι που στέγαζαν τις αγελάδες, φιλοξενούν σήμερα τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου. Εδώ οινοποιούνται εξαίρετες ελληνικές και ευρωπαϊκές ποικιλίες σταφυλής, όπως το Κοϊνιάρικο που σύμφωνα με τον Δημήτρη, έλκει την καταγωγή του από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας, το Ασύρτικο η Μαλαγουζιά, Syrah, Merlot Cabernet Sauvignon, Chardonnay. Η πρώτη παραγωγή έγινε το 2002 και από το 2008, άρχισαν οι εμφιαλώσεις. Το κτήμα δεν χρησιµοποιεί πιεστήριο. ∆εν προτιμούν να πιέζουν την πρώτη ύλη. Μας εξηγούν πως αποσπούν το µούστο ελευθέρας ροής. Ότι έχει αποδεσµευτεί μόνο. Σαφώς η παραγωγή οίνων είναι μικρότερη, όμως η στόχευση στην σταθερά ανώτερη ποιότητα, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, σε βάρος της ποσότητας.

Το Κτήμα έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία. Το 2017, στον διεθνή διαγωνισμό οίνου στο Βερολίνο, ανάμεσα σε μια πληθωρική λίστα κρασιών από όλο τον κόσμο, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για το κρασί «ΛΕΥΚΗ ΠΟΛΗ Chardonnay». Ο οίνος «Μαύρος Βράχος», που είναι µονοποικιλιακός Syrah, βραβεύτηκε επίσης με χρυσό μετάλλιο, στο Βερολίνο. Άλλοι οίνοι του κτήματος, διακρίθηκαν στο Βερολίνο το 2015 και το 2018. Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από 20.000 έως 25.000 φιάλες. Τα κρασιά του Κτήματος διατίθενται κυρίως στην τοπική αγορά, όπως και σε επιλεγμένα καταστήματα πανελληνίως, ενώ εξαγωγές πραγματοποιούνται κυρίως στην Γερμανία.

Εδώ στους αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας της οικογένειας Μελίδου, η ελληνική οινική παράδοση συνεχίζεται με γνώση και πάθος. Στο οινοποιείο της αυλής της τόσο οικείας, με τα μεθυστικά αρώματα και την γεύση των οίνων, συναντούμε την ξεχωριστή αισθητική και ταξιδεύουμε με αποστάγματα αλήθειας, στο γοητευτικό ταξίδι του οινικού μας πολιτισμού.

Photo © Μπάμπης Tάσιος

www.babistasios.blogspot.gr

https://www.facebook.com/Kaleidoscopephotogr/










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου