Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Ελλάδα παντού - Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

Περιδιαβαίνεις τις γειτονιές των Καλαβρύτων και μια γνώριμη μυρωδιά σου σπάει τα ρουθούνια. Η μυρωδιά του ξύλου και να μπροστά μας, ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος. Το ξύλο που αλήθειες κι αχνιστά ψωμάκια, βγάζει. 

Εδώ στον ξυλόφουρνο Ξυνού - Αποστολόπουλου, ο φούρνος ανάβει αξημέρωτα για να ψηθούν ψωμιά με προζύμι, ζυμωτά στο χέρι. Από το εργαστήρι, βγαίνουν λαχταριστές πίτες, κουλουράκια, τσουρέκια, παξιμάδια και εκλεκτές γλυκές "αμαρτίες, όπως το γαλακτομπούρεκο κι η σοκολατόπιτα που κολάζουν και Άγιο. 

Συναντήσαμε εδώ τον Στάθη Αποστολόπουλο, που είναι ο ένας από τους ιδιοκτήτες του φούρνου. Μας μίλησε για το μεράκι, την αγάπη για τα αγνά προϊόντα, για την παράδοση των προγόνων, που τους ώθησαν στη δημιουργία του ξυλόφουρνου εδώ στα Καλάβρυτα, το 2014. Στην οικογενειακή τους επιχείρηση, εργάζονται σήμερα και τα παιδιά τους, συνεχίζοντας την παράδοση. Στο κοντινό Διακοπτό, διατηρούν επίσης αρτοποιείο - φούρνο.Εδώ στον ξυλόφουρνο, περισσεύουν τα χαμόγελα. 

Συστατικό επιτυχίας, τα εξαιρετικά αρτοποιήματα, η ζεστή υποδοχή κι ο όμορφος χώρος. Είναι πολλοί οι λόγοι που θα σε οδηγήσουν ταξιδευτή μου, στα Καλάβρυτα. Ιστορία, μνήμες, πολιτισμός, φύση  κι οι γευστικές περιηγήσεις. Το ταξίδι συνεχίζεται.

Photo © Μπάμπης Tάσιος












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου