Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Ελλάδα παντού - Οινοποιείο Βρυνιώτη

 Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος

Στην Βόρεια Εύβοια, 14χλμ από την Αιδηψό συναντάμε το μικρό χωριό Γιάλτρα. Εδώ βρίσκεται η οικογενειακή οινοποιία Βρυνιώτη. Ο αμπελώνας των 100 στρεμμάτων που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Τελέθριο, έχει πανοραμική θέα και αγναντεύει τον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, την Αιδηψό και τον δίαυλο των Ωρεών που οδηγεί στο Αιγαίο.
Ο Κώστας Βρυνιώτης συνεχίζει την παράδοση των προγόνων του και με πάθος, επιμονή και ασίγαστο μεράκι, δημιουργεί καινοτόμα. Η ντόπια ποικιλία Βραδυανό, η οποία είχε χτυπηθεί από την φυλλοξήρα και μέχρι το 2000 ήταν εξαφανισμένη, ξαναζωντάνεψε με την φροντίδα των ανθρώπων του οινοποιείου.
Στο αμπελοτόπι, βρίσκουμε τις Ευβοιώτικες ερυθρές ποικιλίες, Βραδυανό, Μαυροκουντούρα και της Γαλλικής Syrah, παρέα με τις λευκές Ελληνικές ποικιλίες του Αηδανιού, της Μαλαγουζιάς, του Ασύρτικου και της Μονεμβασιάς.
Στην Ιλιάδα του ο Όμηρος, ανέφερε την ευρύτερη περιοχή ως «πολυστάφυλο Ιστιαία», από τους πολλούς αμπελώνες της.
Το μικροκλίμα της περιοχής μαζί το έδαφος δίνει στα κρασιά του οινοποιείου, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.
Το οινοποιείο που διαθέτει αίθουσα δοκιμής και γευσιγνωσίας, είναι επισκέψιμο καθ' όλες τις μέρες του έτους.
Ο ενθουσιασμός των νέων Ελλήνων οινοποιών, δίνει δυναμικό βηματισμό στις σπουδαίες γηγενείς ποικιλίες της χώρας μας. Τα κρασιά μας, γίνονται και πάλι πρωταγωνιστές στη διεθνή οινική σκηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου