Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Πόρτο Κουφό - Η μυστική βάση των Γερμανών στη Χαλκιδική

Κείμενο - Φωτογραφίες: Μπάμπης Τάσιος

Ο Τορωναίος λιμένας ή Κωφός Λιμήν, το ασφαλέστατο δεύτερο αγκυροβόλιο της Τορώνης (αποικία των Χαλκιδέων) κατά την αρχαιότητα, με το απύθμενο βάθος του, το γνωστό Πόρτο Κουφό, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, αποτέλεσε την μυστική βάση των Ναζί κατακτητών της πατρίδας μας. Οι πρόγονοι μας του έδωσαν το όνομα Κωφός, γιατί έλεγαν πως όποιος βρίσκεται μέσα στον κόλπο, δεν ακούει την βουή της θάλασσας.
Στα δυο περίπου χιλιόμετρα από το αρχαίο κάστρο της Τορώνης, σε επιτελικό σημείο της ευρύτερης περιοχής, εγκαταστάθηκε δύναμη 120 στρατιωτών. Εδώ έχτισαν τις εγκαταστάσεις τους που περιελάμβανε νοσοκομείο, κοιτώνες, υπόγειες στοές (Bunker) και 3παρατηρητήρια- πολυβολεία. Απομεινάρια τους υπάρχουν διάσπαρτα στο χώρο. Από το στρατηγικό αυτό σημείο, οι κατακτητές έλεγχαν όλο το Βόρειο Αιγαίο και φυσικά την είσοδο στο λιμάνι, όπου στάθμευαν τα υποβρύχια και τα πλοία τους. Με την αντιαεροπορική κάλυψη, αντιμετώπιζαν τις επιδρομές κατά των εγκαταστάσεων τους.
Απέκλειαν την είσοδο στον κόλπο με την τοποθέτηση ατσάλινου διχτυού, που ένωνε τις δυο πλευρές της εισόδου. Ήθελαν να μην περνάει κουνούπι.
Στην απόκρημνη ακτή κάτω από τον κεντρικό πυργίσκο με την απέραντη θέα, βρίσκεται σε βάθος σχεδόν τριών μέτρων, ένα από τα κανόνια των Γερμανών. Πολύ κοντά στο κεντρικό πυροβολείο, βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, το Περιστερονήσι, πάνω στο οποίο υπάρχουν ερείπια πρωτοβυζαντινού ναού.
Η διαδρομή έως το ιστορικό αυτό σημείο είναι πανέμορφη, δίπλα από τη θάλασσα και με εντυπωσιακή βλάστηση.
Είναι χαμηλής δυσκολίας και η διάσχιση του αποτελεί μια αφορμή για την γνωριμία με τις ομορφιές της πατρίδας και κυρίως με την ιστορία μας. Γιατί χωρίς την ιστορική μνήμη, δεν υπάρχει μάλλον.
Αφιερωμένο στους απανταχού Έλληνες, που κρατάνε ψηλά το κεφάλι σε μέρες πονηρές και τιμούν των προγόνων την μνήμη άσβεστη.
Υ.Γ. Ας φροντίσει η πολιτεία μέσω των τοπικών αρχών, να τοποθετηθεί η Ελληνική Σημαία στον ιστό της πάνω στο κεντρικό πυροβολείο, γιατί τώρα μόνο κάποια ξέφτια υπάρχουν εκεί. Δεν περιποιούν τιμή σε κανένας μας.

Photo © Μπάμπης Tάσιος
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου