Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Λιμένι – Πέτρινη γοητεία

 Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος


Ταξιδεύοντας στο σαγηνευτικό κόσμο της Μέσα Μάνης, περνώντας από μυστηριακά σταυροδρόμια, αντικρίζει ο ταξιδευτής, εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς.
Εδώ που χτυπά η καρδιά της Λακωνικής γης και που η αυστηρότητα του Ταΰγετου καθορίζουν έντονα, τον τόπο.
Είναι η δύναμη του τοπίου που συνεχώς μεταβάλλεται, οι μύθοι και οι θρύλοι, οι παραδόσεις, οι άνθρωποι, που σφραγίζουν αυτή τη σκληροτράχηλη γη.
Πέτρινο στολίδι, στο σφιχταγκάλιασμα γης, θάλασσας κι ουρανού, της αποσκιερής Μάνης που βλέπει στον Μεσσηνιακό κόλπο, προβάλει το Λιμένι, των πέτρινων σπιτιών και πύργων πάνω στο νερό, των αυστηρών αρχιτεκτονικών γραμμών και της απλότητας. Το χωριό, άλλοτε οικισμός των Μαυρομιχαλαίων, που ησυχάζει στον προστατευτικό όρμο, με τα κρυστάλλινα νερά, τους εντυπωσιακούς βράχους για αξέχαστες βουτιές, τις μικρές ταβερνούλες. Στο Λιμένι θα γευτείς ταξιδιώτη μου, τον πλούτο της θάλασσας, θα ξαποστάσεις, θ΄ακούσεις τη μελωδία της σιωπής, θα ταξιδέψει σώμα και νους.
Εδώ δεν έχουν θέση μεμψίμοιρες δυστοπικές καταστάσεις του σήμερα, που εκτροχιάζουν τον άνθρωπο και τον τοποθετούν σε κουτάκια και κλουβάκια τάχα μου ελευθερίας. Μα η ελευθεριά δεν δωρίζεται αν με εννοείς, παρά κατακτιέται, σε πείσμα ημίψηλων καπέλων.
Ελεύθερο το εύψυχον, έλεγε ο Περικλής. “Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον” (Ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι.)
Μόνο έτσι μπορεί ο άνθρωπος να πορευτεί, να λυτρωθεί, να αγκαλιαστεί με την απόλυτη ομορφιά και να της παραδοθεί.
Στην Μυθική Πελοπόννησο, θα δεις τη γοητεία και τη σκληράδα της πέτρας, την άνυδρη γη, τον ήλιο που λούζει το τοπίο και την θέληση του ανθρώπου, να γίνει ένα με τη μάνα γη. Να την αποδεχθεί μα και να την τιθασεύσει.
Τα ταξίδια, μας φανερώνουν τ΄αφανέρωτα, μας αποκαλύπτουν τον ίδιο μας τον εαυτό, μα κυρίως μας πλουτίζουν όσο τίποτε άλλο στο σύντομο πέρασμα και τη βόλτα μας, σ αυτή τη γη, που την πατούμε.
Το μοίρασμα των εμπειριών μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, όσο κι αν ακούγεται περίεργα. Είναι οι αναπνοές μας κι ο χαιρετισμός μας, στην κάθε μέρα που έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε.
Χρηστικά
Το Λιμένι είναι επίνειο της Αρεόπολης, απέχει από αυτήν 5 χιλιόμετρα και 27 χιλιόμετρα από το Γύθειο. Είναι χωρίς καμιά αμφιβολία ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς της Λακωνικής Μάνης.
Διαθέτει όμορφους παραδοσιακούς ξενώνες και καταλύματα. Από εδώ μπορείτε να βολτάρετε στο σπήλαιο του Διρού για υπόγειες εμπειρίες, στην μαγευτική Βάθεια και στο Γύθειο. Στο Λιμένι δεν υπάρχουν εμπορικά καταστήματα ή υπηρεσίες. Είναι σημαντικό να κρατηθεί ζωντανός και όσο το δυνατόν πιο αναλλοίωτος ο γραφικός χαρακτήρας του οικισμού.
Στην Αρεόπολη μπορείτε να καλύψετε όλες τις βασικές ανάγκες σας ,όσον αφορά καταστήματα, υπηρεσίες κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου