Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Μυθική Πελοπόννησος – Γερολιμένας

Κείμενο - Φωτογραφίες: Μπάμπης Τάσιος

Στα σπλάχνα της Λακωνικής γης, εδώ στη Μέσα Μάνη, στο επιβλητικό ακρωτήρι του Κάβο Γκρόσο, αναπαύεται εν τη ηρεμία του, ο Γερολιμένας ή Ιερός Λιμήν.
Λες και διαβαίνεις σικελικά τοπία, λες και μπροστά σου θα ξετυλιχτεί η πλοκή μιας ταινίας, με Μανιάτες πειρατές. Καθόλου τυχαία η αναφορά, μιας και εδώ ήταν ένα από τα ορμητήρια των πειρατών της περιοχής.
Στα πόδια σου το μικρό λιμάνι των εντυπωσιακών εικόνων, προστατεύεται από τον σκληρό βράχο του Κάβο Γκρόσο, με την αστραφτερή πάλλευκη βοτσαλωτή του παραλία και τριγύρω ταβερνάκια για ν’ απολαύσεις τις νοστιμιές της περιοχής.
Το κόκκινο κρασί ή το ουζάκι μπορεί να συνοδευτεί με το περίφημο μανιάτικο σύγκλινο (κομμάτια χοιρινού που καπνίζονται με ντόπια αρωματικά, βράζονται και συντηρούνται στο λάδι), λουκάνικα, κολοκυθοκορφάδες, φρέσκο ψαράκι, γουρουνοπούλα ψητή να λιώνει στο στόμα.
Πανδαισία χρωμάτων περιβάλλει το τοπίο, πέτρινα σπίτια, κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, νομίζεις πως βαδίζεις σε μια πλωτή εξέδρα, πιο πέρα σε συνοδεύει η σκιά των πέτρινων πυργόσπιτων, εικόνες από το χτές έρχονται να συμπληρώσουν την βόλτα στα σοκάκια του οικισμού.
Από τον Γερολιμένα, μπορείτε να γεμίσετε το καλαθάκι σας, με τα καλούδια της περιοχής, όπως γλυκά του κουταλιού, τσάι ρίγανη, φασκόμηλο, μέλι, λιόλαδο και ελίτσες μα και τουλουμίσιο τυράκι.
Βολτάρετε κι΄αφήστε την αύρα του τόπου να σας περιβάλλει, στεφανωθείτε με ένα τεράστιο χαμόγελο, αντίδωρο του λαμπερού ήλιου, της γυμνής σκληρής πέτρας, της φραγκοσυκιάς, της ελιάς που λέει εδώ θα στεριώσω, θ' ανθίσω και θα σας δώσω τα ευλογημένα μου προϊόντα.
Τι θέλει ο άνθρωπος για να είναι ευτυχής; Το νόημα της ζωής, δεν βρίσκεται στο εξαντλητικό κυνήγι του χρήματος, του χρόνου που χρόνο δεν έχει, στην ευκολία, στα πολλά που δεν σε κάνουν πλούσιο.
Πλούσιο σε κάνει το ταξίδι, οι άνθρωποι και το ευ ζην, των λιτών και ποιοτικών επιλογών. Έρρωσθε και ευδαιμονείτε
Info:
Ο Γερολιμένας κατά την απογραφή του 2011, είχε 43 κατοίκους. Η οικονομία του, βασίζεται κυρίως στον τουρισμό.
Είναι χτισμένος στα 8 μόλις μέτρα, από την επιφάνεια της θάλασσας και βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ από την Καλαμάτα και 50 χλμ από το Γύθειο.
Από εδώ φθάνετε εύκολα στο Σπήλαιο Δυρού και στην σαγηνευτική καστροπολιτεία, την Βάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου