Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Ελλάδα παντού - Ναός Ταιναρίου Ποσειδώνος


Γράφει και φωτογραφίζει: Μπάμπης Tάσιος 

https://www.facebook.com/Kaleidoscopephotogr/

www.babistasios.blogspot.gr

Ταξιδεύοντας στο σαγηνευτικό κόσμο της Μέσα Μάνης, περνώντας από μυστηριακά σταυροδρόμια, αντικρίζει ο ταξιδευτής εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς.

Εδώ που χτυπά η καρδιά της Λακωνικής γης και που η αυστηρότητα του Ταΰγετου, καθορίζουν έντονα τον τόπο.

Είναι η δύναμη του τοπίου που συνεχώς μεταβάλλεται, οι μύθοι και οι θρύλοι, οι παραδόσεις, οι άνθρωποι, που σφραγίζουν αυτή τη σκληροτράχηλη γη.

Βρισκόμαστε στο νοτιότερο τμήμα ξηράς της Βαλκανικής χερσονήσου, ανάμεσα σε δυο θάλασσες. Ο Λακωνικός κόλπος συναντά τον Μεσσηνιακό. Εδώ οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως βρίσκεται μία από τις πύλες καθόδου στον Άδη. Η Μέσα Μάνη κρύβει εντυπωσιακούς θησαυρούς - πετράδια αληθινά, που τονίζουν ιδιαίτερα τη μοναδικότητα και την γοητεία του τοπίου.

Εδώ στην περιοχή του Πόρτο Στέρνες, συναντάμε τον ναό του Ταιναρίου Ποσειδώνος, όπου στην αρχαιότητα υπήρχε ένα από τα πιο γνωστά ψυχοπομπεία, η άκρη του πάνω κόσμου και η πύλη καθόδου στον κόσμο των νεκρών.

Στον Ποσειδώνα που ήταν Θεός της θάλασσας, των σεισμών,της γης, της τρικυμίας και των αλόγων, είχε αφιερωθεί το ιερό το οποίο βρισκόταν σε σπηλιά-άδυτο. Το ψυχοπομπείο και το Μαντείο του Ταινάρου, λειτουργούσαν και επί Ρωμαϊκής εποχής όπως μαρτυρούν αρχιτεκτονικά μέλη, πάνω στον ναό. Σκληρή γη, σταχτοκίτρινοι λόφοι, ήλιος, αρμύρα , αέρας  κι ένα καλογραμμένο, εύκολο μονοπάτι θα σε οδηγήσουν εδώ ταξιδευτή μου, σε σαγηνευτικά τοπία, σε θρύλους και μύθους.Το ταξίδι συνεχίζεται…












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου