Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Nιβιάστα ή νύφη στα βλάχικα

Γράφει και φωτογραφίζει: Μπάμπης Tάσιος
Εδώ στα καταπράσινα και γραφικά Άνω Πορρόϊα του Νομού Σερρών ανθίζει και δημιουργεί γευστικά ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Νιβιάστα.
Δημιούργημα έξι δραστήριων γυναικών, που είναι νύφες στο χωριό.
Τα Άνω Πορρόϊα, έχουν ιστορικούς δεσμούς με το Νυμφαίο του Νομού Φλώρινας. Το Νυμφαίο παλιότερα ονομαζόταν Νιβιάστα και απο εκεί πολλές οικογένειες ήλθαν στα Άνω Πορρόϊα, όπου εγκαταστάθηκαν μόνιμα και δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά. Το χωριό ανέκαθεν είχε έντονο εμπορικό στίγμα.
Οι έξι νύφες λοιπόν, επέλεξαν ένα υπέροχο τοπόσημο του χωριού με μαγευτική θέα, για να στήσουν το δημιούργημα τους. Απο εδώ οι ορίζοντες απλώνονται στα Κρούσια, στην λίμνη Κερκίνη και στην κοιλάδα που βρίσκεται στις χαμηλές υπώρειες του όρους Μπέλες.
Εδώ θα σταθείς ταξιδευτή μου να ξαποστάσεις και να γευτείς χειροποίητα δημιουργήματα, την πλέσκα τη βλάχικη πίτα, αλμυρές τάρτες, κουλουράκια πορτοκαλιού, αχνιστό ελληνικό καφέ, βυσινάδα και λεμονάδα, λικέρ απο κράνο, γαλακτομπούρεκο με βουβαλίσιο γάλα κι άλλα εξαιρετικά καλούδια. που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Η Δανάη και η Αθηνά, μας μίλησαν για το φιλόδοξο εγχείρημα τους, για τις συνεργάτιδες τους και για την περιοχή. Μια περιοχή με πλούσια ιστορία, όμορφη αρχιτεκτονική, παρθένα φύση με γάργαρα νερά.
Θα επανέλθουμε στα όμορφα Άνω Πορρόϊα.
Το ταξίδι συνεχίζεται...






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου