Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Eλλάδα παντού - Ξάνθη (Συνέχεια αφιερώματος)

 Γράφει και φωτογραφίζει : © Μπάμπης Τάσιος

Ένα ταξίδι στην όμορφη πόλη την Ξάνθη, παρουσιάζει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η πολύχρωμη πόλη της παράδοσης, του πολιτισμού, των καπναποθηκών, της οικονομικής άνθησης των παλαιοτέρων χρόνων, του θαυμάσια διατηρημένου πολεοδομικού ιστού της παλιάς πόλης, των ωραίων εκκλησιών και των ανατολίτικων γεύσεων, συνδυάζει με ένα μαγευτικό τρόπο, την διαφορετικότητα και την συνύπαρξη .
Περπατώντας στα όμορφα καλντερίμια της παλιάς πόλης, εισέρχεσαι σε ένα πανέμορφο οικιστικό σκηνικό. Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ξάνθης. Αποτελεί τον ιστορικό πυρήνα της πόλης, με έκταση 380.000m2.
Ο νέος οικισμός χτίστηκε μετά το 1829. Μεγάλοι σεισμοί είχαν κυριολεκτικά καταστρέψει τον προηγούμενο οικισμό.
Η νέα οικοδόμηση έγινε πάνω σε ερειπιώνες, γύρω απο τον πυρήνα εκκλησιών, που υπήρχαν την εποχή της βυζαντινής Ξάνθειας. Αυτό ήταν το όνομα της πόλης και κατά την αρχαιότητα.
Ξάνθεια, Ξάνθη του ΜάνουΧατζιδάκι, μια πόλις μαγική 🎼 , που σας περιμένει να την επισκεφτείτε, να χαθείτε στα πολυδαίδαλα δρομάκια, να την ζήσετε, βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία.
Έρρωσθε και ευδαιμονείτε!

   Στην οδό Αντίκα








Στην «παραμυθένια Ξάνθη την διατηρητέαν» - Μάνος Χατζιδάκις
 

Τμήμα της παλιάς πόλης, όπως φαίνεται απο την οικία γέννησης του Μάνου Χατζιδάκι.


Εσωτερικό του Grand Maison. Οικία γέννησης του Μάνου Χατζιδάκι.


Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου - Έτος ανοικοδόμησης: 1860 - Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης της Φ.Ε.Ξ.
Το 1997 η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης αναλαμβάνει τη μελέτη για την αποκατάσταση του «Αρχοντικού Κουγιουμτζόγλου». Με διαρκή προσπάθεια και την κινητοποίηση των τοπικών φορέων, η υλοποίηση του έργου εντάσσεται σταδιακά σε εθνικά και ευρωπαίκά προγράμματα κονδυλίων μέχρι το 2003 όπου ολοκληρώνονται οι εργασίες.




Πολιτιστικό Ραδιόφωνο Ξάνθης 93,5
Εδώ που με μια παρέα φίλων το 1988, στήσαμε το ιστορικό Ράδιο Ξάνθη της Φ.Ε.Ξ. Εκπέμπει πλέον 100% ψηφιακά, απο το κτίριο του Λαογραφικού - Ιστορικού Μουσείου,της Φ.Ε.Ξ. Σήμερα, συνεχίζει να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των ακροατών.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου