Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Καππαδοκία - Nεραϊδοκαμινάδες

Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος
www.babistasios.blogspot.gr
https://www.facebook.com/Kaleidoscopephotogr/

Ταξιδεύοντας σε προορισμούς ξωτικούς κι αλλόκοσμους στα βάθη της Τουρκίας,ξετυλίγεται στα μάτια μας ένα σκηνικό ,που όμοιο δεν υπάρχει.
Στην ηφαιστειογενή γη της Καππαδοκίας,την τόσο συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό, η φύση εκθέτει τους μοναδικούς της καμβάδες.
Γλυπτοθήκη αιώνων ορθώνεται με τη μορφή πέτρινων καμινάδων,οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά από εκρήξεις των ηφαιστείων της περιοχής και την διάβρωση των πετρωμάτων,από τα φυσικά φαινόμενα,βροχές ,χιόνια ,ανέμους.
Εκατομμύρια χρόνια πριν, διαμορφώθηκαν τούτοι δω οι κωνικοί βράχοι, που στη κορφή τους έχουν επιστέγασμα ένα πέτρινο καπελάκι ή σκούφο.
Τα καπελάκια αυτά λοιπόν,καλοί μας οδοιπόροι και ταξιδευτές,είναι καλοφτιαγμένα από βασάλτη,το εκρηξιγενές αυτό πέτρωμα ,με το γκρι ή μαύρο χρώμα,που γίνεται και καφέ λόγω της οξείδωσης του.
Στο πέτρινο αυτό τοπίο,οι άνθρωποι έφτιαξαν τα δικά τους έργα,με τη μορφή κατοικιών ,αποθηκών ,αλλά και λατρευτικών τόπων,όπως εκκλησιές και μοναστήρια ολόκληρα,λαξεύοντας κυριολεκτικά τα μαλακά πετρώματα των βράχων.
Απόκοσμοι οι πέτρινοι γίγαντες,σου δημιουργούν έντονη την αίσθηση εξωγήινων σχηματισμών.Η φαντασία μπορεί ελεύθερα να οργιάζει και να περιπλανιέται σε γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών,εξάλλου γιατί να μη φανταστούμε τις αφεντιές μας,στο ρόλο κάποιου ήρωα της οθόνης;
Το ταξίδι της φαντασίας,δημιουργεί πανέμορφες εικόνες.
Η περιοχή με το μοναδικό αυτό μυστηριακό σκηνικό βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις Ουργκούπ (Προκόπι),Ουτσχισάρ και Άβανο,σε απόσταση αναπνοής από το Γκόρεμε το ξακουστό εθνικό πάρκο,που είναι χαρακτηρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Απολαμβάνοντας ένα από τα θαυμάσια τοπικά κρασιά της περιοχής,ας αφήσουμε το βλέμμα μας να περιπλανηθεί στις πανύψηλες νεραϊδοκαμινάδες,στα υπόσκαφα σπίτια και στην γοητεία της  Καππαδοκίας.

Πληροφορίες :Το ταξίδι διοργάνωσε το ταξιδιωτικό γραφείο Le Mans Cultural Tours www.lemanstours.gr που εδρεύει στο Καμάρι της Σαντορίνης και προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα σε σειρά προορισμών.Ταξιδέψαμε στη Καππαδοκία ,με αεροσκάφη των Τουρκικών Αερογραμμών .






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου