Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Σταθμός στις καρδιές μας


Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος


Σε προηγούμενο μας άρθρο,είχαμε παρουσιάσει το θρυλικό βαγόνι του Orient Express, που κοσμεί τον χώρο του Μουσείου Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.
Σήμερα ταξιδεύουμε με εικόνες και λέξεις ,στον καλαίσθητο και φιλόξενο χώρο του Μουσείου που βρίσκεται στη Δυτική Θεσσαλονίκη,στην θέση Διαλογή του Δήμου Ελευθερίου - Κορδελιού.
Γνωστή ως Στρατιωτική Στάση (Station Militaire)-εγκαταλελειμμένη για πολλά χρόνια,η θέση που στεγάζεται το Μουσείο,με την συμβολή και τις άοκνες προσπάθειες του Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης http://www.sfsth.gr/,μεταμορφώθηκε σε ένα πραγματικό στολίδι για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής πλευράς της πόλης.
Την προσπάθεια ανάδειξης του χώρου αγκάλιασαν και στήριξαν ο ΟΣΕ ,ο Δήμος Ελευθερίου-Κορδελιού,καθώς και άλλοι Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.
Το πανέμορφο κτίριο της Στρατιωτικής Στάσης που είχε κτιστεί σε δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα ανάλογων κτιρίων στα τέλη του 19ου αιώνα,αναπαλαιώθηκε με υποδειγματικό τρόπο , αξιοποιήθηκε και φιλοξενεί όπως και ο περιβάλλων χώρος,σιδηροδρομικά εκθέματα και κειμήλια.
Το σιδηροδρομικό πάρκο είναι ο χώρος που ζωντανεύουν μνήμες και εικόνες του χθες. Πλήθη,μεγάφωνα,αναχωρήσεις,αφίξεις,πρόσωπα,υποσχέσεις,στοχασμοί,δάκρυα,
λευκά μαντήλια να ανεμίζουν σαν άνθη,κι οι μαργαρίτες που φυτρώνουν στο χορτάρι δίπλα στις ράγες των συρμών,θα χρωματίζουν έντονα τις γλυκόπικρες αναμνήσεις.
Θες ν΄ανέβεις σε κάποιο απ΄τα παλιά τραίνα,να ταξιδέψεις σε προορισμούς του ονείρου και της φαντασίας,να δεις την πόλη να ξεμακραίνει και να στήσεις τον δικό σου χορό των αναμνήσεων.
Η επίσκεψη στον χώρο του Μουσείου ,είναι ένα όμορφο ταξίδι στην Ιστορία της πόλης και στην προβολή της σιδηροδρομικής κληρονομιάς.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου