Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Aπόδραση στην ονειρική Δρακόλιμνη της Τύμφης


Λέξεις και Εικόνες: Μπάμπης Τάσιος
Mάιος μήνας όμορφος, ευκαιρία για ταξίδια αλλιώτικα.
Πάνω στα ψηλά βουνά στο Εθνικό πάρκο της Βόρειας Πίνδου, μας περιμένει ο ορεινός όγκος της Τύμφης. Σε υψόμετρο από 1500 έως 2050 μ. βρίσκονται 11 αλπικές ή υποαλπικές λίμνες.
Η διάμετρος τους δεν υπερβαίνει τα 100 με 200 μέτρα.
Με αφετηρία το χωριό Μικρό Πάπιγκο η ορειβατική μας ομάδα, ξεκίνησε την ανάβαση για τη μαγευτική Δρακόλιμνη της Τύμφης ή Γκαμήλας(. Το υψόμετρο του όρους είναι 2497μ. Την επισκεφθήκαμε για να βρεθούμε στην αγκαλιά της ανέγγιχτης φύσης, να απολαύσουμε τον καθάριο αέρα και την ομορφιά της.
Ο καιρός θαυμάσιος, η διάθεση και το ηθικό στα ύψη, για την πολυπόθητη ανάβαση.
Η παρέα μας μετά από ένα μικρό περίπατο στο πανέμορφο χωριό, ξεκινά εξοπλισμένη με τα απαραίτητα. Μια ταμπέλα μας ενημερώνει για τη διαδρομή των 8 χλμ, η οποία είναι 2ου βαθμού δυσκολίας (μέτριας).
Το μονοπάτι με την σήμανση Ο3, σε πολύ κατάσταση.
Στην αρχή βαδίζουμε ανάμεσα στο δάσος από βελανιδιές, οξιές, κέδρα.
Ανεβαίνουμε χαλαρά, ώστε να απολαμβάνουμε το τοπίο, στα χαμηλά βλέπουμε το Πάπιγκο, την Αρίστη, το Βίκο. Ξύλινα κιόσκια - θέσεις θέας μας ξαποσταίνουν, ενώ οι βρύσες τους εφοδιάζουν με κρύο γάργαρο νερό τα παγούρια μας.
Μας εντυπωσιάζουν τα αρώματα της φύσης. Εκπληκτικές και απρόσμενες οι εναλλαγές του τοπίου. Απόκρημνες ορθοπλαγιές εναλλάσσονται με λιβάδια. Μέσα από μια γοητευτική διαδρομή με συντροφιά μας τους ήχους και την ομορφιά της φύσης, βιώσαμε μια εξαιρετική εμπειρία. Τριγύρω μας ένα πράσινο χαλί, αγριολούλουδα, ορχιδέες, κρινάκια, αγριομενεξέδες, αιωνόβια δένδρα και λίγες χιονούρες στα ψηλά, που σε λίγο θα λιώσουν. Το αλπικό τοπίο, έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά.
Μετά από 3,5 ώρες με τις απαραίτητες στάσεις, φθάσαμε στο πέτρινο ορειβατικό καταφύγιο ‘’Δ.Γεωργούλης’’ της Αστράκας, στα 1950μ.
Η θέα απερίγραπτη. Ανακαινισμένο με νέα πτέρυγα, το καταφύγιο του Ε.Ο.Ο.Α. όπου και διανυκτερεύσαμε.
Το πρωινό της επόμενης μέρας πήραμε το μονοπάτι που οδηγεί στη Δρακόλιμνη.
Κατηφορίσαμε προς τη Λάκα Τσουμάνη, το πράσινο οροπέδιο κάτω από την Αστράκα.
Μια μικρή λίμνη μπροστά μας. Άγρια πανέμορφα άλογα κινούνται στο οροπέδιο.
Μετά από πορεία 1,5 ώρας περίπου φτάσαμε στη Δρακόλιμνη, την αλπική λίμνη στα 2050 μ.Τα λόγια περιττά, μιλούν οι εικόνες. Πράσινοι, μπλε, καφέ χρωματικοί τόνοι, στα νερά της. Στη λίμνη ζει το σπάνιο είδος των αλπικών τριτώνων, που είναι αμφίβια όντα συγγενικό είδος με τις σαλαμάνδρες.
Εδώ στο βασίλειο της Αστράκας και της Γκαμήλας νοιώθεις διαφορετικά. Ξεχνάς τα ασήμαντα της καθημερινότητας.
Η ομορφιά πανταχού παρούσα, γιατί δεν βεβηλώθηκε και προστατεύεται.
Αποχωριστήκαμε την περιοχή, με την υπόσχεση να πορευτούμε σύντομα στα αγαπημένα μονοπάτια της φύσης.
Το ταξίδι συνεχίζεται… 🌅🎥
Περισσότερο φωτογραφικό υλικό σύντομα, στους συνδέσμους:
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου