Λέξεις και εικόνες : Μπάμπης Τάσιος
Στην καρδιά της Λομβαρδίας, η πόλη των τεχνών, των γεύσεων, της ιστορίας. Η πόλη με τα δυο πρόσωπα, η μεσαιωνική Άνω Πόλη Citadella ή Cita Alta, που περιβάλλεται από τα καλοδιατηρημένα ενετικά τείχη και η σύγχρονη πόλη Citta Bassa των εμπορικών πεζοδρόμων, των πλατειών, των ιστορικών και σύγχρονων κτιρίων.
Βρισκόμαστε εδώ που γεννήθηκε η στρατσιατέλα, στην πόλη των χιλίων γεύσεων, για να ταξιδέψουμε στα γαστρονομικά της μονοπάτια. Επιβάλλεται στο ξεκίνημα της μέρας ένα τονωτικό espresso, αντάμα με τα υπέροχα κρουασάν cornetti στην διάσημη πλατεία Piazza Vecchia,της παλιάς πόλης. Στη συνέχεια μέσα από τους περιπάτους και τις επισκέψεις στα τοπόσημα της πόλης, θα χαθούμε στον λαβύρινθο των γεύσεων.
Εδώ φίλε ταξιδευτή, πέρα από τις εξαιρετικές πίτσες, θα βρεις την ξακουστή γλυκιά polenta osei όπως και την αλμυρή polenta, τα casoncelli το διάσημο πιάτο φρέσκων ζυμαρικών, που στις μέρες μας έχουν γέμιση από κρέας μοσχαρίσιο. (παλιότερα χρησιμοποιούσαν χοιρινό κρέας).
Ένα πιάτο που προέρχεται από τις παραδοσιακές συνταγές της λαϊκής κουζίνας, είναι το Scarpinocc di Parre (" Scarpinocc de Par " στη διάλεκτο). Είναι μια φτωχή και νόστιμη σπεσιαλιτέ, παρόμοια με το casoncelli, που όμως έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα και μπορείς να το απολαύσεις σε εστιατόρια υψηλού επιπέδου και βεβαίως σε μικρές τρατορίες. Το πιάτο αυτό συνοδεύει όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης και έχει το σήμα ποιότητας «Bergamo, πόλη των χιλίων… γεύσεων», που δημιουργήθηκε και προωθήθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπέργκαμο.
Η πόλη έχει αποσπάσει το βραβείο της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας, και μαζί με τις πόλεις Μάντοβα, Μπρέσια, Κρεμόνα αποτελούν μέρος του γαστρονομικού πρότζεκτ East Lombardy.
Το γαστρονομικό ταξίδι στo Mπέργκαμο κρύβει πολλές εκπλήξεις που σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις περπατώντας στα ιστορικά μονοπάτια, σε γωνιές, σε τρατορίες και καφέ της παλιάς και νέας πόλης.
Το ταξίδι συνεχίζεται...
Μείνετε συντονισμένοι: www.babistasios.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου