Γράφει και φωτογραφίζει: Μπάμπης Τάσιος
Σε μια από τις πιο σκοτεινές περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, στην Βόρεια Πελοπόννησο, βρίσκεται το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Πρόκειται για το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, που είναι από τα πιο προηγμένα οπτικά τηλεσκόπια, με μεγάλη ακρίβεια στόχευσης και δυνατότητα γρήγορης εναλλαγής, με διάμετρο κατόπτρου 2,3μ. Είναι η ματιά της Ελλάδας στο σύμπαν και ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Είναι εγκατεστημένο από το 2004 στο Αστεροσκοπείο Χελμού (Αροάνια Όρη) και συγκεκριμένα στην δεύτερη ψηλότερη κορυφή, την «Νεραϊδόραχη» που βρίσκεται σε υψόμετρο 2340μ. Η κορυφή αυτή επιλέχθηκε, γιατί είναι από τα σημεία της Ευρώπης, που υπάρχει ιδιαιτέρως χαμηλή φωτορύπανση .
Το τηλεσκόπιο πήρε το όνομα του, από τον Αρίσταρχο, Σάμιο αστρονόμο, μαθηματικό και φυσικό του 4ου αιώνα π.Χ.
Το Αστεροσκοπείο απέχει 15χλμ, από την πόλη των Καλαβρύτων. Φθάνοντας στο χιονοδρομικό κέντρων Καλαβρύτων, ακολουθούμε τον χωμάτινο δασικό δρόμο που καταλήγει στο αστεροσκοπείο, μέσα από μια δύσκολη αλλά πολύ όμορφη διαδρομή.
Η θέα από την Νεραϊδόραχη, που είναι από τις πιο εντυπωσιακές και άγριες κορφές της Ελλάδας, είναι μαγευτική. Επιβλητικές οι ορθοπλαγιές της, υψώνονται πάνω από την κοιλάδα των Υδάτων της Στυγός, στην οποία όπως ιστορεί η παράδοση βαπτίστηκε ο Αχιλλέας, ώστε να γίνει άτρωτος. Το βουνό έχει πολλά πανέμορφα σημεία ανέγγιχτα από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Μέχρι να φθάσουμε στην κορφή διασχίζουμε αειθαλή και φυλλοβόλα δάση (έλατα, βελανιδιές, πλατάνια, καστανιές, ιτιές, λεύκες) στο βασίλειο του Χελμού, ο οποίος τροφοδοτεί τους ποταμούς Κράθι και Αροάνιο. Ακολουθεί η αλπική ζώνη, όπου υπάρχει μόνο χαμηλή βλάστηση. Εδώ στο όρος Χελμός, συναντήσαμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της χώρας. Στη γη του Μοριά, ο Αρίσταρχος μετράει τ’ άστρα και ωθεί εμπρός την Ελληνική Αστρονομία.
Το ταξίδι συνεχίζεται…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου