Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Η μοναδική γη της Κεντρικής Μακεδονίας


Γράφει και φωτογραφίζει: Μπάμπης Τάσιος


Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ταξίδι εξοικείωσης στην φιλόξενη, συναρπαστική και παραγωγική γη της Κεντρικής Μακεδονίας των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων, διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε, το πενθήμερο 23-30Ιανουαρίου 2023.
Στόχος της δράσης ήταν η ανάδειξη των εξαιρετικών προϊόντων της περιοχής, με όχημα την τοπική γαστρονομία και βεβαίως τους εκλεκτούς οίνους. Ο τόπος και οι άνθρωποι του, μας υποδέχθηκαν με φωτεινά χαμόγελα, με πίστη στο όραμα και τις δημιουργίες τους.
Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ημαθία, Πιερία, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες οι περιοχές που επισκεφθήκαμε. Οι εραστές των πανέμορφων τοπίων και των γευστικών θησαυρών της Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν πολλά να θαυμάσουν, να μάθουν και να γευτούν, στη γη αυτή.
Δοκιμάσαμε τη Σεφαραδίτικη κουζίνα Θεσσαλονίκης, στο Εστιατόριο Ακαδημία, με εξαίσιους οίνους Μαλαγουζιά και Ξινόμαυρο, φάγαμε ζυμαρικά με βασιλομανίταρα,. Μιλφέιγ και το κορυφαίο γλυκό Αρμενοβίλ, ήταν μια υπέροχη γλυκιά έκπληξη.
Γευτήκαμε μπακαλιαράκια με σκορδαλιά και απολαύσαμε εξαιρετική τοπική ρετσίνα, στον Αρίστο στα κάτω Λαδάδικα.
Περιηγηθήκαμε σε αμπελοτόπια, είδαμε πως παρασκευάζονται και φυσικά φάγαμε σαρμαδάκια με τα ξακουστά αμπελόφυλλα της Μαριάννας και βλαστάρια αμπελιού. Δοκιμάσαμε χειροποίητες πίτες και το παλαιωμένο για 4 έτη τσίπουρο brandy Αbelon, στο Κτήμα Καζάκη στη Νέα Γωνιά της Χαλκιδικής. Οικοδεσπότες μας τα αδέλφια Καζάκη, Πάγκαλος και Σάκης.
Ξεναγηθήκαμε από τον ξεναγό Δημήτρη Παπουτσή, στο Λευκό Πύργο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, και στην αγορά Μοδιάνο. Διαβήκαμε τον πεζόδρομο της Αγία Σοφίας και ψήσαμε ψωμί και πίτες με κατσικίσιο τυρί στον ύψους 14 μέτρων ξυλόφουρνο του Ble Taste Gallery. Συνεχίσαμε την περιήγηση στην πολύχρωμη αγορά Καπάνι, στους πάγκους που κυριαρχούν οι βρώσιμες ελιές της Χαλκιδικής και άλλα γαστρονομικά καλούδια. Για χειροποίητο γύρο επισκεφθήκαμε τον ξακουστό Γύρο της Αριστοτέλους και δειπνήσαμε με τις γαστρονομικές προτάσεις της Μακεδονικής κουζίνας, βουβαλίσια σουτζουκάκια, χέλι Χαλκιδικής, κριθαράκι με γαρίδες και φρέσκα ψάρια, του εστιατορίου Νέον, στην Άνω Τούμπα.
Η συνέχεια μας βρήκε στην Πιερία, στο κέντρο πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και στους μύλους του Ολύμπου, με δοκιμή παραδοσιακής χορτόπιτας και τσαγάκι της ποικιλίας σιδερίτη. Εδώ βρίσκεται ο συνεταιρισμός ακτινιδίων Zeus, όπου μας μίλησαν για το ακτινίδιο και την διατροφική του αξία. Επισκεφθήκαμε το εμβληματικό οινοποιείο Κυρ Γιάννη, των μεγάλων οίνων, που βρίσκεται στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας και στην επιστροφή γευματίσαμε στην Βέροια στο Steak Restaurant Bεροιώτικο. Στη Βέροια σαν πας, ρεβανί δεν θα φας; Ανυπερθέτως.
Οι επόμενες περιηγήσεις έγιναν στο χωριό Δυτικό Πέλλας, όπου μας παρουσιάστηκε η δενδροκομία της περιοχής κα τα εξαιρετικά ρόδια με τον τονωτικό χυμό που παρασκευάζεται στο εργοστάσιο Rodi Hellas.
Στη Γουμένισσα επισκεφθήκαμε το οινοποιείο Αηδαρίνη και μιλήσαμε για το ερυθρό κόκκινο κρασί ΠΟΠ Γουμένισσα, ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις και συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο Παιονίας κ.Κωνσταντίνο Σιωνίδη, παρουσία τριών αντιδημάρχων και τον Πρόεδρο της Τουριστικής επιτροπής του Νομού.
Μια αξέχαστη εμπειρία ήταν το γεύμα στο εστιατόριο Άγγελος της Γουμένισσας, όπου κυριάρχησαν τα τοπικά προϊόντα όπως τηγανιά με κάστανο, μπουγιουρντί με κάστανο, ζυμαρικά Μακβελ από το Κιλκίς, τρούφα από το Παίκο και κρεατικά σχάρας, σαλάτες εποχής που συνοδεύτηκαν από ΠΟΠ Γουμένισσα. Στην παραδοσιακή και ιστορική πόλη της Γουμένισσας, επισκεφθήκαμε το οινοποιείο Βαλτάρα, που βρίσκεται στην πανέμορφη κεντρική πλατεία για οινικές δοκιμές λευκών και ερυθρών οίνων.
Στη συνέχεια του Fam Trip, βρεθήκαμε στην Ενότητα των Σερρών, σε Κερκίνη, Ροδόπολη και Άνω Πορόια. Η γοητεία της λίμνης, κι ο επιβλητικός όγκος του Μπέλλες, τονίζουν ιδιαίτερα το ανάγλυφο της περιοχής. Στη Ροδόπολη γνωρίσαμε τον κρεοπώλη Νάσο Κοκκώνα, της επιχείρησης Χασαπάκι. Μας μίλησε για τα βουβάλια που εκτρέφονται εδώ, για τις ιδιότητες του βουβαλίσιου κρέατος που είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο και κυρίως έχει απίστευτα χαμηλά λιπαρά και φυσικά ούτε ίχνος αντιβιοτικών και ορμονών. Τα βουβάλια κυριαρχούν στην παραλίμνια περιοχή και μεγαλώνουν σε ένα ιδανικό για αυτά χερσαίο και υδάτινο περιβάλλον. Απίστευτα γευστικά είναι όλα τα προϊόντα που έχουν σχέση με το βουβάλι, όπως τα dry aged λουκάνικα, ο καβουρμάς (βραστό κρέας με μυρωδικά), σουτζουκάκια και παραδοσιακό σαλαμάκι για εκλεκτή συντροφιά, με αποστάγματα της προτιμήσεως σας. Αγαπημένο από πολύ κόσμο είναι ένα άλλο προϊόν της περιοχής, τα λουκάνικα Τζουμαγιάς (Ηράκλεια Σερρών), που γίνονται με πρόβειο έντερο και χοιρινό κρέας.
Ανηφορίσαμε για τα Άνω Πορόια των γάργαρων νερών, των πλατάνων, της παρθένας φύσης. Εδώ στο ειδυλλιακό περιβάλλον, δειπνήσαμε στο εστιατόριο Πέστροφες. Ιδιοκτήτες δυο αδέλφια η Δήμητρα και ο Γιώργος Θεοδωρακέλλης, που μαζί με τους συζύγους τους, μας καλοδεχτήκανε και ετοίμασαν γευστικότατα πιάτα, από βουβαλίσιο κρέας, χαβιάρι πέστροφας, ψητές - καπνιστές πέστροφες που αλιεύονται από τη μικρή μονάδα παραγωγής πέστροφας, που διατηρεί ή ίδια επιχείρηση. Στην φιλόξενη κι ευρύχωρη κουζίνα, δοκιμάσαμε τις μαγειρικές μας ικανότητες , φτιάχνοντας ποντιακή πίτα Περέκ, με φύλλα ψημένα στο σάτσι. Φυλλωτά απάν σο σάτσι λένε οι Πόντιοι κι ευθύς το κάναμε. Για γέμιση φυσικά χρησιμοποιήσαμε βουβαλίσιο τυράκι, για να απογειώσουμε την γεύση.
Θαρρώ πως πετύχαμε να φτιάξουμε μια εξαιρετική πίτα, υπό τις οδηγίες του σεφ Γιώργου Παλησίδη, που ήταν όλες τις μέρες μαζί μας. Απολαύσαμε τοπικά κρασιά και μάθαμε την ιστορία του χωριού.
Στο τέλος του ταξιδιού μας επισκεφθήκαμε την γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης. Ξεναγηθήκαμε στην γραμμή παραγωγής, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, μάθαμε για την τεράστια απήχηση που έχει στο εξωτερικό η Ελληνική φέτα και το στραγγιστό γιαούρτι. Δοκιμάσαμε μοναδικά προϊόντα σε ευπαρουσίαστα πλατό, κεφίρ, γιαουρτάκια και επιδόρπια γλυκών με φρουτένιες γεύσεις. Η επιχείρηση εξάγει τα προϊόντα της σε πάνω από 20 χώρες του εξωτερικού.
Το γευστικό βιωματικό μας ταξίδι, ολοκληρώθηκε στο οινοποιείο Florian, στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης. Γνωρίσαμε τον ιδιοκτήτη που είναι Γερμανός, λάτρης της χώρας μας και οινοποιεί μεγαλειώδεις οίνους Π.Γ.Ε. Επανομής.
Όλες τις μέρες του μοναδικού μας γευστικού – βιωματικού μας ταξιδιού, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μοναδικούς τόπους, κρυμμένους θησαυρούς της μικρής πατρίδας, με το συγκλονιστικό παρελθόν και το ελπιδοφόρο μέλλον.
Γνωρίσαμε ανθρώπους ζεστούς κι ανοιχτόκαρδους. Το ταξίδι συνεχίζεται.
Έρρωσθε και ευδαιμονείτε!
Τo Fam Trip διοργανώθηκε από το Τμήμα προβολής αγροτικών προϊόντων της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με διευθύντρια και υπεύθυνη τη Γλυκερία Καραλή και πολιτικούς προϊσταμένους της δράσης το Σωτήρη Μπάτο, Τομεάρχη Καινοτομίας και Εξωστρέφειας και το Γιώργο Κεφαλά, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης.
Την υλοποίηση του έργου, εκτέλεσαν οι εταιρείες Win Consulting, Open Ways και Geogastronomy, ενώ η διαμονή των συμμετεχόντων έγινε στο ξενοδοχείο ONOMA Hotel στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
instagram: @Agrifood_products_pkm
facebook: Προϊόντα Μακεδονικής Γης
@ Alexandros Arampatzis
@Giorgos Palisidis
@Έφη Χατζηχηδίρογλου












































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου