Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Ελλάδα παντού - Βουργαρέλι

Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος

Περιδιαβαίνοντας την Ελληνική γη κι αντικρίζοντας την απεραντοσύνη των τοπίων, έρχονται στιγμές που έκθαμβος απ΄ την ομορφιά, διαπιστώνεις πως τούτη δω η μικρή Πατρίδα, κρύβει γύρω της κι εντός της, πολύτιμα οικιστικά διαμάντια.
Συγχρόνως βλέπεις δίπλα στην ομορφιά να υπάρχει η κακογουστιά, η αδιαφορία αλλά και η κακομεταχείριση των τόπων. Συνεχής αγώνας χρειάζεται, για να διατηρήσουμε τα κειμήλια μας.
Γαντζωμένο πάνω στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, στο νοτιοδυτικό άκρο των αρχέγονων, ατίθασων κι αδάμαστων Τζουμέρκων, βρίσκεται το ιστορικό Βουργαρέλι.
Τα Τζουμέρκα είναι η κοιτίδα 65 χωριών και οικισμών που μοιράζονται μεταξύ των Νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων.
Σε τούτη δω τη γωνιά του αλπικού βουνού των Αθαμάνων, δίπλα σε επιβλητικά δάση και βραχώδεις προεξοχές, βρίσκεσαι βαθιά μέσα στην καρδιά της Ελληνικότητας.
Το Βουργαρέλι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, στην είσοδο του Εθνικού πάρκου Τζουμέρκων, περικυκλωμένο από εντυπωσιακό ελατόδασος, κάτω από τις πανύψηλες κορφές των Τζουμέρκων. Στο διάβα και την εναλλαγή των εποχών, θα δεις κάθε φορά και ένα διαφορετικό τόπο. Ακριβώς γιατί η κάθε εποχή, έχει το μαγικό ραβδάκι να μεταμορφώνει την πλάση γύρω μας. Το φθινόπωρο, στολίζει και στεφανώνει μοναδικά το τοπίο με γοητευτικές πινελιές.
Η περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή του χωριού, δημιουργεί αξέχαστες εμπειρίες, αφού η μοναδική ομορφιά του τοπίου, τα πολλά τρεχούμενα νερά,τα πανύψηλα βουνά, τα φαράγγια τα πυκνά δάση, η φιλοξενία και η γαστρονομία έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τον προορισμό ελκυστικό, για όλες τις εποχές του χρόνου.
Τα αξιοθέατα του χωριού είναι η μεγάλη πλατεία, οι βρύσες «Κρυστάλλω» και «Αρχόντω», το ξακουστό Νεραιδογέφυρο, η Μονή Αγίου Γεωργίου όπου το 1821 ξεκίνησε η Επανάσταση της περιοχής, η Μονή Παναγία Βελλάς ή Κόκκινη Εκκλησιά (χτισμένη το 1281, επι Νικηφόρου Α’), η πηγή της Λεπτοκαριάς.
Το Βουργαρέλι είναι η έδρα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, έχει πληθυσμό 301 άτομα (απογραφή 2011) και απέχει 58χλμ από την Άρτα, 81 χλμ από τα Γιάννενα(μέσω Κουτσελιού, μιας διαδρομής πανέμορφης που διέρχεται και από το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας) και 90χλμ από τα Τρίκαλα.
Εδώ στο Βουργαρέλι θα βρεις τον προορισμό σου, την δική σου Ιθάκη, πέρα από σκοτούρες και άγχη της καθημερινότητας, εδώ στη σκιά των Τζουμέρκων θα αναβαπτιστείς ως οντότητα και ως πνεύμα ελεύθερο.
Πιες άγιο τσιπουράκι, γεύσου τις ντόπιες νοστιμιές και μη σε νοιάζει αν θα βρεις την οδό της επιστροφής.
Γιατί το ταξίδι σε πάει και σε φέρνει κι όποιος δεν καταλαβαίνει, δε ξέρει που πατά και που πηγαίνει.
Έρρωσθε και ευδαιμονείτε!

Photo © Μπάμπης Τάσιος
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου