Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Παναγία Στάνας

 Eλλάδα παντού - Παναγία Στάνας 


Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος

Ψηλά στους γρανιτένιους βράχους των Αγράφων, γαντζωμένη η Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου. Σε σπηλιά χτισμένη, αγέρωχη, επιβλητική, είναι απο τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια των Αγράφων και της Ελλάδας γενικότερα. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Άγραφα και Επινιανά και διασχίζουμε 3 περίπου χιλιόμετρα χωματόδρομου, για να την επισκεφθούμε. Ο ναός είναι κτίσμα του 15ου ή 16ου αιώνα. Η περιοχή είχε πυκνοκατοικηθεί απο τους Έλληνες, όταν οι Τούρκοι είχαν εγκατασταθεί σε όλη την πεδινή Θεσσαλία.

Το όνομα πιθανολογείται πως το πήρε απο τις πολλές στάνες των κτηνοτρόφων της περιοχής ή κατά μία άλλη παράδοση, απο το χωριό Στάνα της Αμφιλοχίας, απ' όπου μεταφέρθηκε κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, η εικόνα της Παναγίας.

Το μοναστήρι ανήκει στην ενορία του Αγίου Γεωργίου των Επινιανών και γιορτάζει 7 και 8 Σεπτεμβρίου, το Γενέσιο της Θεοτόκου.

Η εκκλησία έχει  σταυρικό σχήμα με τρούλο, με εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο. Οι εικόνες του τέμπλου  και του ναού είναι έργα ντόπιων αγιογράφων της Βυζαντινής Σχολής των Αγράφων ( Θεοφάνους, Διονυσίου ).

Εδώ στο ατμοσφαιρικό και εντυπωσιακό σκηνικό των Αγράφων, το πνεύμα και το σώμα του ανθρώπου, αγγίζουν την ελευθερία και την αρμονία που προσφέρει η φύση. Έρρωσθε και ευδαιμονείτε!

Photo © Μπάμπης Τάσιος

www.babistasios.blogspot.gr

https://www.facebook.com/Kaleidoscopephotogr/











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου