Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

"Απελευθερωτικές διαδρομές" Ρέμα Ορλιά - Όλυμπος

Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος
Εδώ στον κρυφό παράδεισο του βουνού των θεών, των θρύλων και των μύθων, όλα είναι διαφορετικά. Ο νους δραπετεύει από τα καθημερινά, τα όντως ασήμαντα, κι' υποκλίνεται στη μεγαλοσύνη της φύσης. Πολύ μακριά από φθοροποιές καταστάσεις, τηλεοπτικές τρομολαγνείες και άγονες αντιπαραθέσεις, βαδίζουμε στα ψηλά και τα όμορφα, στα μονοπάτια μουσών και θεών. Η παράδοση λέει πως το ποτάμι Ελικώνας ή Βαφύρας ή Ορλιάς ονομάστηκε έτσι από τον θόρυβο του νερού του. Ο Ορλιάς είναι αρχαιότατος ποταμός της Πιερίας, στον οποίο οι μαινόμενες γυναίκες της Πιερίας(Μαινάδες), ξέπλυναν τα χέρια τους ύστερα από τον φόνο του Ορφέα. Το ποτάμι από την ντροπή του κρύφτηκε στα έγκατα της γης και ξαναβγήκε στην επιφάνεια στο Δίον, με το όνομα Βαφύρας.
Περίφημοι οι καταρράκτες του Ορλιά, αποτελούν σημείο έλξης για τους απανταχού λάτρες της φύσης.
Αφήνοντας την Εθνική οδό, μετά την Κατερίνη, ακολουθούμε την έξοδο προς Δίον. Από το χωριό Δίον, υπάρχει πολύ καλή σηματοδότηση, που μας οδηγεί στους καταρράκτες.
Ο πρώτος καταρράκτης εντυπωσιακός, με μια μικρή βαθιά λιμνούλα και σε απόσταση μιας ώρας με πεζοπορία φθάνουμε πιο ψηλά στην απόλυτη μαγεία, στον μεγάλο καταρράκτη ή Κόκκινο Βράχο.
Ο αυτονόητος σεβασμός στο περιβάλλον δυστυχώς δεν
εμπεριέχεται στην συνείδηση λιγοστών επισκεπτών, που αφήνουν διάφορα σουβενίρ( πλαστικά μπουκάλια κλπ) σαν ανταπόδοση στην θαλπωρή της παρθένας φύσης
Στην ευρύτερη περιοχή μπορείτε να απολαύσετε διάφορες δραστηριότητες, όπως ορειβασία,πεζοπορία, canyoning και αναρρίχηση.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου