Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Σύμη - Ανέγγιχτη ομορφιά


Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος


Σύμη, η αστραδενή νήσος, της αρχοντικής ομορφιάς, του ενδόξου παρελθόντος, των καταγάλανων νερών, αλλά και της παράδοσης. Ναυπηγική, ξυλογλυπτική, σπογγαλιεία, από που ν΄ αρχίσεις και που να τελειώσεις…
Μια κουκίδα στον χάρτη της πατρίδας μας, αλλά ξεχωριστή, μονάκριβο σμαράγδι στο Αιγαίο.
Νεοκλασικά σπίτια, απλωμένα αμφιθεατρικά, βαμμένα με όμορφα έντονα χρώματα, ανεβαίνουν ως την κορφή του λόφου και μαγνητίζουν τα βλέμματα των ταξιδευτών.
Η ώχρα,το  μπλέ,το κεραμιδί,το πράσινο και άλλα χρώματα, αγκαλιάζουν υπέροχα τα κελύφη των σπιτιών.Αρχοντικά φτιαγμένα με μεράκι και κόπο, με τις οικονομίες των κατοίκων από την σπογγαλιεία και την ναυπηγική.
Αρχές του 20ου αιώνα, πολλοί Συμιακοί ξενιτεύτηκαν, λόγω της  οικονομικής κρίσης.
Ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, αποτελείται  από το λιμάνι τον Γιαλό και το Χωριό ή Άνω Σύμη. Πεντακόσια περίπου σκαλοπάτια, η περίφημη Καλή Στράτα, χωρίζουν τους δυο οικισμούς.  Δεύτερες σκέψεις δεν χωρούν για το ανέβασμα των σκαλοπατιών. Η διαδρομή είναι απερίγραπτη, σε κάθε βήμα και μια έκπληξη. Το οικιστικό σύνολο με την ξακουστή αρχιτεκτονική του, ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Στενοσόκακα, αυλές ολάνθιστες, άνθρωποι χαμογελαστοί και πρόσχαροι. Ορίστε στον οντά μας  να σας ξεδιψάσουμε, η πρώτη τους κουβέντα στον χαιρετισμό μας.
Νάστε πάντα καλά κυρά Υπαπαντή και κυρ Σταύρο, εκεί ψηλά στο φιλόξενο σπιτικό σας.

Η Σύμη, αποτελεί έναν προορισμό απαράμιλλα γοητευτικό, με ωραίες περιπατητικές διαδρομές , απίστευτες παραλίες, όπως αυτή του Αη Γιώργη Δυσάλωνα, που βρίσκεται κάτω από ένα θεόρατο βράχο, ύψους 300μ. και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα.
Γι αυτό το λόγο πήρε και το όνομα Δυσάλωνας , που σημαίνει δυσπρόσιτος.
Η Σύμη, αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό, που μένει αξέχαστος. Πίνακας ζωγραφικής, αρχοντιά και αίγλη αλλοτινών εποχών, αντάμα με δυνατές γεύσεις της τοπικής κουζίνας, όπως το συμιακό γαριδάκι, λαχανοντολμάδες με φάβα, ρεβίθια με μανιτάρια και άνηθο,  κατσικάκι γιουβέτσι.
Στους θησαυρούς του νησιού, θα βρείτε το Ναυτικό Μουσείο, το ρολόι του 1881, τον παλιό ταρσανά, την οικία Φαρμακίδη, που στεγάζει το Αρχαιολογικό- Λαογραφικό Μουσείο, το παλιό δημοτικό φαρμακείο . Στη κορφή ψηλά στο κάστρο θα θαυμάσετε απίστευτα ηλιοβασιλέματα. Τι άλλο θέλει η ψυχούλα του ταξιδευτή;

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου