Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Γιώργος Μεράντζας – Στην Απανεμιά

Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος
www.babistasios.blospot.gr - https://www.facebook.com/Kaleidoscopephotogr/
Eίναι κάτι βράδια που ποτέ δεν ξεχνάς.Βράδια μελωδικά ,που σαν φάρος φωτίζουν
τα μουσικά μας ταξίδια και ομορφαίνουν τις ψυχές.
Στην ιστορική μπουάτ Απανεμιά, στην οδό Θόλου 4 της Πλάκας,εδώ που χρόνια άνθιζε το Νέο Κύμα του Ελληνικού τραγουδιού,στον μικρό αυτό ατμοσφαιρικό χώρο,που όλα είναι στη θέση τους όπως παλιά,τα μικρά καθίσματα ,οι μαξιλάρες και οι βελέντζες ,ήλθαμε μια Κυριακή του Νοέμβρη ,να ταξιδέψουμε με την κιβωτό του Γιώργου Μεράντζα και των μουσικών συνεργατών του.
Φως χαμηλό,υποβλητικό,ταιριαστό με την αίσθηση που αποπνέει ο χώρος,ήχος χαμηλόφωνος ,ζεστός ,οικείος .Μια ανάσα μας χωρίζει απ΄τη λιλιπούτεια σκηνούλα ,όπου λειτουργούν ,οι μύστες της μουσικής τελετουργίας.
Σταθμοί μελωδικοί,φωτεινά μονοπάτια ,στιγμές που συγκινούν,μια μουσική συνεδρία ,όπως χαρακτηριστικά λέει ο Γιώργος Μεράντζας .Μυσταγωγία λέμε εμείς, αυτό νοιώσαμε.
Η φωνή του Γιώργου Μεράντζα εκφραστική ,στιβαρή ,διάφανα κυλάει σαν γάργαρο νεράκι , διατρέχοντας τις γραμμές του πενταγράμμου.
Μαζί του στο πλήρωμα της κιβωτού,ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μανώλης Πάππος, ο Dasho Kurti στο ακορντεόν ,που φωτιά παίρνει στα χέρια του , και ο εξαιρετικός Δημήτρης Σίντος στο πιάνο και στο λαούτο.
“Όλα είναι εδώ” ο τίτλος του ταξιδιού και το μουσικό σχήμα το επιβεβαίωσε με τον πιο ξεχωριστό τρόπο. Το τραγούδι στις μεγάλες στιγμές του,πάθος, ευαισθησία,αγάπη αστείρευτη.
<< Αυτές οι ρεματιές κι αυτά τα βράχια ,κι αυτά τα σπίτια δίπλα στο γιαλό,αυτές οι μάνες με το κάρβουνο στα μάτια τους κι αυτά τα κύματα που φεύγουν και ξαναγυρνούν……>> όπως έγραφε ο Μάνος Ελευθερίου.
Κι όπως τραγουδά ο Γιώργος Μεράντζας και σείεται η γη, τα Ξεχωρίσματα,τη Μαργιόλα ,τη Δίκοπη Ζωή και τα άλλα μουσικά μας διαμάντια.


http://babistasios.blogspot.com/2016/05/blog-post.html












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου