Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Mε τους ψαράδες

Εδώ στις Φάνες Ρόδου στα 36 μόλις μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ζωή αλλιώς μόλις 30 χλμ, έξω απο την πόλη της Ρόδου. Στο χωριό των χρωμάτων με το γραφικό λιμανάκι και την ήσυχη παραλία με τ' αρμυρίκια και τα βότσαλα.


Photo © Μπάμπης Tάσιος




Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Tα θεμέλια μου στα βουνά

Η Βορειοανατολική ορθοπλαγιά της Αστράκας. «Αντύπα - Κωλέττη», «Ταμακίδη - Γαληνού», «Αντύπα - Δελαγραμμάτικα», «Ουράνιο τόξο», «Πιλιέ της βροχής», «Mordillo», «Λευκός πειρασμός», «Έφη», «Μεγάλο σχίσμα», «Κόψη των Τριεστίνων», «Habib», «Λούκι της Δημοκρατίας». Λήψη απο την αιώνια δρακόλιμνη της Τύμφης. Απεραντοσύνη!

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Οδοιπορικό για τη Δρακόλιμνη της Τύμφης


Λέξεις και εικόνες: Μπάμπης Τάσιος
Από το πετρόχτιστο Μικρό Πάπιγκο ξεκινάει η διαδρομή μας με προορισμό την μαγευτική αλπική λίμνη τη Δρακόλιμνη του όρους Τύμφη. Πορευόμαστε στο καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι που φέρει την σήμανση Ο3. Με θέα τους θεόρατους ασβεστολιθικούς βράχους που είναι γνωστοί ως <<Πύργοι της Αστράκας>>, μπαίνουμε στο πανέμορφο δάσος. Σταδιακά το τοπίο αλλάζει, εδώ η γεωμορφολογία είναι πολύ ιδιαίτερη. Όσο ανεβαίνουμε τα δένδρα λιγοστεύουν και σταδιακά βρισκόμαστε στην αλπική ζώνη. Kυριαρχεί η χαμηλή βλάστηση, τα αγριολούλουδα κι οι βαθιές κοιλάδες, με τις λούτσες και τα ημιάγρια άλογα που εδώ βρίσκονται στο δικό τους βασίλειο της ελευθερίας.
Μπροστά μας η Δρακόλιμνη των 9μ. βάθους που φιλοξενεί τους αλπικούς τρίτωνες και τριγύρω η ανεμπόδιστη θέα ανατολικά προς την πιο ψηλή κορυφή της Τύμφης τη Γκαμήλα, ( υψόμετρο 2.497 μ.) την κοιλάδα του ποταμού Αώου και βόρεια στο βάθος τον Σμόλικα.
Συγκλονιστικές εικόνες συνόδευσαν όλη μας την διαδρομή και αυτή η αίσθηση δεν περιγράφεται, αλλά κυρίως βιώνεται.
Το ταξίδι συνεχίζεται. Για μια ζωή αλλιώς. 🌅 🎥
Χρηστικά:
Μήκος διαδρομής: 8χλμ.
Υψομετρική διαβάθμιση: 1.050 - 2.100μ.
Διάρκεια διαδρομής: Πάπιγκο προς καταφύγιο της Αστράκας << Δ. Γεωργούλης>> (υψόμετρο 1950μ.) : 3,5 ώρες περίπου, ανάλογα με την φυσική κατάσταση και τις απαραίτητες στάσεις.
Καταφύγιο Αστράκας προς Δρακόλιμνη: 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.
Βαθμός δυσκολίας : 2ος μέτριος προς υψηλό

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό στους συνδέσμους:























































Σάββατο 1 Ιουνίου 2024