Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Ταχεία της Ανατολής - Orient Express

Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος

Ένα όνομα θρύλος,ένα τρένο που πέρα από τις διαδρομές,την απίστευτη για την εποχή δρομολόγησης του πολυτέλεια και τους επιφανείς ταξιδιώτες του ,αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και σκηνικό ,για πάμπολλες κινηματογραφικές ταινίες,αλλά και συγγραφικά έργα.
Orient Express, η Ταχεία της Ανατολής ,ο πιο διάσημος συρμός που άφησε το γοητευτικό του αποτύπωμα ,στην ιστορία των σιδηροδρόμων.
Πρωτοπάτησε τις σιδηροδρομικές ράγες τον Ιούνιο του 1883 ,και άνοιξε νέους δρόμους στη σύνδεση Δύσης και Ανατολής,που έως τότε ήταν ένα πολύ αργό ταξίδι.
Το ταξίδι από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη,μια διαδρομή 2740χλμ,γίνεται με υπερπολυτελή βαγόνια και εξαιρετικές παροχές στους επιβάτες .
Η ταχεία της Ανατολής ,ήταν το πρώτο διηπειρωτικό τρένο της Ευρώπης και έφθανε στην Κωνσταντινούπολη,αφού έκανε ενδιάμεσες στάσεις σε Στρασβούργο ,Μόναχο,Βιέννη ,Βουδαπέστη,Βουκουρέστι.
Διέτρεξε αμέτρητα χιλιόμετρα ,επηρέασε τον πολιτισμό ,αποτέλεσε τη γέφυρα μεταξύ ηπείρων ,στα  εκατό και πλέον χρόνια της ζωής του.
Ένα κειμήλιο ζωντανό της ιστορικής ταχείας,βαγόνι ξύλινο-τραπεζαρία ,βρίσκεται εδώ και χρόνια ,στον θαυμάσιο χώρο του Μουσείου Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης ,που βρίσκεται στην περιοχή Διαλογή στο Νέο Κορδελιό.
Με την φροντίδα του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμων Θεσσαλονίκης http://www.sfsth.gr/ και του αείμνηστου προέδρου του,Ευθύμιου Κοντόπουλου,το βαγόνι,συντηρήθηκε-αποκαταστάθηκε (τμήμα του εξοπλισμού του, είχε λεηλατηθεί) και πλέον αποτελεί κόσμημα  του Μουσείου.
Ο γοητευτικός ,ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός του διάκοσμος ,έρχεται να ανασύρει μνήμες και εικόνες από το χθες.
Πλήθη,μεγάφωνα,αναχωρήσεις,αφίξεις,πρόσωπα,υποσχέσεις,στοχασμοί,δάκρυα, λευκά μαντήλια να ανεμίζουν σαν άνθη,κι οι μαργαρίτες που φυτρώνουν στο χορτάρι δίπλα στις ράγες των συρμών,θα χρωματίζουν έντονα τις γλυκόπικρες αναμνήσεις.
Οι ήρωες της Αγκάθα Κρίστι ,του Γκράχαμ Γκρήν,τα πλάνα του Σίντνεϊ Λιούμετ και του Κένεθ Μπράνα ξαναζούν εδώ στο θρυλικό βαγόνι,στην τραπεζαρία του 1927,που κατασκευάστηκε από το εργοστάσιο <<The Birmingham Railway Carriage & Wagon Co. Ltd. Builders – Smethwick, England >>.
Τρένα,κελύφη γοητείας ,χρονοκάψουλες σε  προορισμούς και περιπέτειες,πάντα θα συγκινούν και θα προσφέρουν την άλλη διάσταση στα ταξίδια μας.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου