Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020

Έδεσσα της γοητείας

Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος
Photo © Μπάμπης Tάσιος
www.babistasios.blogspot.gr
https://www.facebook.com/Kaleidoscopephotogr


Έδεσσα, μια πόλη για εξερεύνηση που περιλαμβάνει όλα όσα θα φορτίσουν για τα καλά τις μπαταρίες της ψυχής του ταξιδευτή. Υδάτινη πολιτεία χτισμένη πάνω σε υψίπεδο με εξαιρετική θέα, πέρα απο τους διάσημους καταρράκτες των 70 μέτρων που δημιουργεί ο Εδεσσαίος ποταμός, η περιπλάνηση στα σοκάκια της παλιάς γειτονιάς Βαρόσι, με τους ατμοσφαιρικούς ξενώνες, τα παλιά αρχοντικά, τα Μουσεία και εστιατόρια είναι ένα άλλο ταξίδι μέσα στην όμορφη πόλη. Αφεθείτε στην αρχοντική ομορφιά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ανακαλύψτε εικόνες που παραμονεύουν στο κάθε σας βήμα.
Δείγματα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αποτελούν ο Ιερός Ναός της κοίμησης της Θεοτόκου του 14ου αιώνα με τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με νάρθηκα, καθώς και ο Ιερός Ναός Αγίου Πέτρου και Παύλου, χτισμένος επίσης τον 14ο αιώνα. Στην Έδεσσα μια εξαιρετική εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη στα παλιά βιομηχανικά κτίρια, εργοστάσια που λειτουργούσαν με την δύναμη του νερού, παροπλισμένα σήμερα, αλλά διατηρημένα.
Σησαμοτριβείο, αλευρόμυλος, νερόμυλος, νεροτριβή και βεβαίως το Κανναβουργείο το τοπόσημο που αποτελεί πόλο έλξης.
Μια βόλτα προς την πέτρινη τοξωτή βυζαντινή γέφυρα Κιουπρί, σε μια τοποθεσία βυθισμένη στο πράσινο, με τις μελωδίες του νερού, θα σας μείνει αξέχαστη. Απο εδώ λένε πως περνούσε η ιστορική Εγνατία οδός, που συνέδεε την Κωνσταντινούπολη με το Δυρράχιο, στα παράλια της Αδριατικής.
Αν σας αρέσουν οι ιστορίες και η αύρα των σιδηροδρομικών σταθμών, η περιοχή του Σταθμού της Έδεσσας, θα σας συναρπάσει.
Η πόλη του νερού έχει πολλές ομορφιές εντός και τριγύρω της, το χθές και το σήμερα αρμονικά δένουν και προσφέρουν μια αλλιώτικη αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου