Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Κοσκινού Ρόδου – Δρόμοι της παράδοσης

Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος
www.babistasios.blogspot.gr
https://www.facebook.com/Kaleidoscopephotogr/

Αναζητώντας την καλαισθησία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και διακόσμηση σε γωνιές της πατρίδας μας, βρεθήκαμε σ΄ένα πανέμορφο καταπράσινο χωριό, που οι ρίζες του φτάνουν στον 5ο αιώνα.Τα Κοσκινού το όνομα του και για την ονομασία, οι εκδοχές είναι πως προέρχεται από τη σύσταση του εδάφους, που είναι τρύπιο σαν κόσκινο, ακόμη πως επειδή οι κάτοικοι του χωριού έφτιαχναν κόσκινα, τα οποία διέθεταν προς πώληση στη Ρόδο.
Επικρατέστερη όμως ερμηνεία, είναι αυτή που αναφέρει πως το όνομα το πήρε από έναν κτηματία αφέντη της περιοχής, που λεγόταν Κοσκινάς.
Το ωραίο και ιστορικό αυτό χωριό, που απέχει 10χλμ από την πόλη της Ρόδου, αποτελεί εξαίρετο δείγμα της λαϊκής μας αρχιτεκτονικής. 
Οι κάτοικοι του χωριού σήμερα ασχολούνται με τη γεωργία, τον τουρισμό και την κτηνοτροφία.
Παρά την επέλαση της σύγχρονης, συχνότατα άσχημης αισθητικής στην οικοδόμηση κτιρίων, το χωριό διαθέτει αρκετές παραδοσιακές οικίες.
Διαβαίνοντας τα λαβυρινθώδη βοτσαλόστρωτα σοκάκια του οικισμού, δεν μπορείς παρά να μείνεις άναυδος, από την περίσσια ομορφιά.
Πολύχρωμες οι προσόψεις των σπιτιών,το λευκό χρώμα συνδυάζεται υπέροχα με εντυπωσιακούς άλλους χρωματισμούς.Ανοιχτόκαρδη, ύμνος στον έρωτα για την ζωή και τις χάρες της, η παράδοση του χωριού.
Ανάγλυφα πέτρινα πλαίσια, σκαλιστές πολύχρωμες πόρτες και ανθισμένα λουλούδια καθιστούν την περιήγηση άξέχαστη.
Στο εσωτερικό τα σπίτια, χαρακτηρίζονται από πολύ όμορφη διακόσμηση, πολύχρωμα κεραμικά πιάτα στους τοίχους, χειροποίητα υφαντά στρωσίδια. Υπέροχο δείγμα, ταξίδι στο χρόνο αποτελεί το "Παραδοσιακό σπίτι", χτισμένο το 1902, που σίγουρα πρέπει να επισκεφθεί ο επισκέπτης.
Φεύγοντας μην παραλείψετε να αγοράσετε το παραδοσιακό φημισμένο σνακ, πραγματικό βομβίδιο υγείας, το μελεκούνι που εδώ το φτιάχνουν εξαιρετικά.
Τα Κοσκινού. Ένα χωριό κουκλίστικο, ζωντανό, μια εξαιρετική περιήγηση στο χθές και το σήμερα.

Y.Γ.: Θερμές ευχαριστίες στον φίλο Μιχάλη Παστρικό, για την πολύτιμη συμβολή του, στην περιήγηση στο χωριό.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου