Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Κήποι Ζαγορίου – Λουλούδι πέτρινο


Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος
www.babistasios.blogspot.gr
https://www.facebook.com/Kaleidoscopephotogr/

Στο Κεντρικό Ζαγόρι,στη κορφή πέτρινου λόφου,στολίδι πραγματικό,ανθίζει χρόνια πολλά,το χωριό Κήποι.Τόπος των αντιθέσεων οι Κήποι όπως κι όλο το Ζαγόρι,η σκληράδα της πέτρας και η τρυφερότητα του αγριολούλουδου.Χιλιόμετρα σαράντα απ΄τα Γιάννενα,με 70-80 μόνιμους κατοίκους.
Θαυμαστά τα έργα της φύσης και των ντόπιων μαστόρων,συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό.Κεφαλοχώρι από τον 15ο αιώνα-Μπάγια λεγόταν παλιά,με τους πολλούς κήπους και το Μπαγιώτικο ποτάμι στα πόδια του. 
Με υλικά της μάνας γης τα καλοχτισμένα σπίτια,θαυμάσια τα χαγιάτια τους, πετρόχτιστα καλντερίμια,η εκκλησιά του Αγίου Νικολάου,βρύσες για το διψασμένο διαβάτη,ένα χωριό με την αυθεντική και ανεπιτήδευτη ομορφιά και τέχνη της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής.Η πεζοπορία δεν αφήνει ίχνος κούρασης ,μα όλο και πιότερο σε οδηγεί στα μονοπάτια τα καλά. Να ενωθείς με το τόπο ,τις ανάσες ζωής που προσφέρει ,να δοκιμάσεις γεύσεις εξαίσιες .Ο πολιτισμός της γεύσης , ενώνει τους ανθρώπους , ζεσταίνει τη ψυχή τους .
Τα ξακουστά γεφύρια που εξασφάλιζαν τη πρόσβαση στο χωριό ,κομψοτεχνήματα πραγματικά,αποπνέουν το αίσθημα της αιωνιότητας. Δημιουργήματα χειροποίητα, από σπουδαίους τεχνίτες,που μιλούσαν στη πέτρα.
Εδώ συναντάμε το τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό που μοιάζει με κινούμενη κάμπια, το γεφύρι του Λαζαρίδη ή Κοντοδήμου στην είσοδο του χωριού, ενώ στην άλλη άκρη βρίσκουμε τα γεφύρια του Πετσώνη και του Μύλου, χτισμένο πάνω στο Μπαγιώτικο ρέμα. Στέκει περήφανο εκεί ,απ΄το 1748 .Ένωνε το χωριό ,με τα Γιάννενα.Πάνω στις όμορφες καμάρες του,διάβαιναν οι κάτοικοι του χωριού,για να περάσουν στους κήπους τους και να τους καλλιεργήσουν.
Το γεφύρι έχει δυο καμάρες και μια μικρή ψευτοκαμάρα. Στο κέντρο του υπάρχει μια μαύρη πέτρα,όπου διαβάζουμε: Βουστροφηδόν,δηλαδή «σύμφωνα με την κίνηση των βοδιών,όταν οργώνουν».Δίπλα στο γεφύρι βρίσκεται ο παλιός εκκλησιαστικός νερόμυλος.Δεν βρίσκεται σε λειτουργία,ενώ έχει γίνει κάποια ανακαίνιση,όχι ολοκληρωμένη.Στους Κήπους βρίσκεται το μουσείο «Αγάπιος Τόλης»,που διαθέτει υπέροχη συλλογή λαογραφικού υλικού, με πολλές χιλιάδες αντικείμενα.
Όποιος θέλει να γνωρίσει τον τόπο αυτό το μαγικό, πρέπει να ανηφορίσει πίσω απ΄τα βουνά που τον περιστοιχίζουν και ν΄ αφεθεί στην αγκαλιά της φύσης. Ένα χωριό με αυθεντική και ανεπιτήδευτη ομορφιά ,μας περιμένει.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου