Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Πρέσπες – Το βασίλειο της λίμνης (Μέρος 2ο)

Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος

Στο βασίλειο των λιμνών της μικρής πατρίδας ,εδώ στις Πρέσπες της επιβλητικής ομορφιάς ,των τοπίων που καθηλώνουν βλέμμα και ψυχή,η ενέργεια που αντλεί ο επισκέπτης ,δεν μπορεί εύκολα να περιγραφεί.
Τριακόσια τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Νομό Φλώρινα,με μεγάλες πρωταγωνίστριες τις λίμνες,τη Μεγάλη Πρέσπα των 288τετρ.χλμ και τη Μικρή Πρέσπα των 44 τετρ.χλμ.
Εδώ συναντάμε ένα άλλο κόσμο,τον κόσμο της γαλήνης,των όμορφων μικρών χωριών με τα πέτρινα σπιτικά,αντάμα με ερημωμένους οικισμούς.
Η ανυπέρβλητη γοητεία της φύσης με τους καθρέφτες των λιμνών να τονίζουν τα είδωλα των τριγύρω οροσειρών,οι καλαμιώνες,οι βάρκες των ψαράδων ,τα δάση της οξιάς και τριγύρω μας οι εκτάσεις με τις καλλιέργειες των ξακουστών φασολιών της περιοχής.
Τις Πρέσπες περιβάλλουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα τα όρη Βαρνούντας,Τρικλάριο,Βροντερό καθώς και οι ορεινοί όγκοι των Σκοπίων και της Αλβανίας.
Πρέσπες,ένας τόπος για να εκτιμούμε την απλότητα της ζωής,να επιστρέφουμε στις ρίζες, να αντλούμε δύναμη και να επιστρέφουμε στο περιβάλλον την αγάπη που εκείνο μας αποδίδει. Η ομορφιά και ο ψυχικός πλούτος δεν αντλούνται από φανταχτερά παραφερνάλια της καταναλωτικής μας κοινωνίας,αλλά από την ουσία που βρίσκεται ατόφια σε γήινους παραδείσους.
Ιστορικά μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος,βοσκοτόπια,ξωκλήσια ερημωμένα και ασκηταριά στον περίγυρο της λίμνης ,ο Άγιος Αχίλλειος και το Βιδρονήσι των κορμοράνων και των αργυροπελεκάνων,τα πάνω από 250 είδη πουλιών ,αρμονικά συνυπάρχουν εδώ στις όμορφες εσχατιές της Ελλάδας και με τον ιδιαίτερης νοστιμιάς γευστικό πλούτο της περιοχής, προσφέρουν αξέχαστες στιγμές ανάτασης.
Ένας τόπος εμβληματικός ,με ιστορίες απλών ανθρώπων ,διηγήματα των ψαράδων που μεγάλωσαν,παρέμειναν και μοχθούν εδώ.
Ας αφήσουμε το βλέμμα μας ,να περιπλανηθεί στις γραμμές των οριζόντων και στην πληθωρική βιοποικιλότητα που μας περιβάλλει.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου