Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Vasilakis soap – Στα χνάρια της παράδοσης


Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος
https://www.facebook.com/Kaleidoscopephotogr/
Η μακραίωνη παράδοση της παρασκευής του σαπουνιού ελιάς στη χώρα μας,είναι συνυφασμένη με την αρχοντιά της καθαριότητας και την αγάπη στα αγνά υλικά της φύσης.
Σε καιρούς χαλεπούς οι πρόγονοι μας, φτιάχνανε το απαραίτητο για την οικογένεια σαπούνι ,χρησιμοποιώντας κυρίως λάδι του ευλογημένου δένδρου της ελιάς.
Παρεξηγημένο για πολλά χρόνια ,αφού οι προτιμήσεις των περισσοτέρων ανθρώπων επηρεάστηκαν δραματικά από την μαζική εισβολή των χημικών ειδών καθαρισμού,τα οποία βεβαίως ποιοτικά  δεν μπορούν να συγκριθούν με τα παραδοσιακά σαπούνια του λαδιού ,των αιθερίων ελαίων και βοτάνων. 
Τα τοξικά στοιχεία των ειδών καθαρισμού των πολυεθνικών,τεχνητές χρωστικές και αρώματα, λειτουργούν επιθετικά και έχουν επιπτώσεις στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.
Στις μέρες μας η παρασκευή σαπουνιού με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο,ανθεί και πάλι μέσα από τα μονοπάτια της οικολογίας και της επιστροφής σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.
Η αλήθεια είναι πως στο εξωτερικό γνωρίζει πολύ μεγαλύτερη αποδοχή απ’ότι στη χώρα μας,αλλά όλο και πιο πολλοί μικροί παραγωγοί δραστηριοποιούνται στην κατ΄ οίκον παραγωγή του, ενώ συνεχώς αυξάνεται το κοινό των ανθρώπων που προτιμούν
τον πολιτισμό του σαπουνιού.
Στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής από το 2013 ,δραστηριοποιείται η εταιρεία Vasilakis.
www.soapvasilakis.gr
Στην παλιά καλύβα του παππού Αντώνη Βασιλάκη,χτισμένη το 1939 σε ένα ειδυλλιακό τοπίο περικυκλωμένο από χιλιάδες αυτοφυή ελαιόδενδρα,λειτουργεί το εργαστήρι παρασκευής χειροποίητων σαπουνιών ,με βάση το ελαιόλαδο.
Ο εγγονός Αντώνης Βασιλάκης,με την  καθοδήγηση και συμπαράσταση του πατέρα του Γιώργου,  βαδίζει με ωραία δημιουργήματα, στον δρόμο της παράδοσης.
Εξαιρετική η θέα που προσφέρει η τοποθεσία του εργαστηρίου,αφού αγκαλιάζει βουνό και θάλασσα,τις ακτογραμμές της Κασσάνδρας και την καθηλωτική ομορφιά του Ολύμπου και της Όσσας.
Σε τοπία σαν κι’αυτό,με θαυμαστό τρόπο σμίγουν η αγάπη για τη φύση και τα αγνά της υλικά , με την επιστροφή σε νοσταλγικές πύλες της χειροποίητης μας παράδοσης.
Εδώ παράγονται εξαιρετικά σαπούνια ,που αγκαλιάζουν με αγάπη το σώμα του ανθρώπου,που είναι ιδιαίτερα φιλικά προς αυτό και προσφέρουν καθαριότητα και χαλάρωση,μέσα από μια πανδαισία φυσικών αρωμάτων.
Η ευεξία και η αναζωογόνηση ,είναι ένα δώρο στον εαυτό μας και μας φέρνει πιο κοντά στις αξίες του πολιτισμού μας.
Πολλοί νέοι άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες σε συνθήκες αντίξοες,βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην οικονομία και χρωματίζουν με το δικό τους τρόπο,την καθημερινότητα μας.
Ας είναι παράδειγμα,για μια αλλιώτικη ποιότητα ζωής.




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου