Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Πολύγυρος – Το μπαλκόνι της φύσης

Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος


Aπό το φυσικό μπαλκόνι του Πολυγύρου ,το βλέμμα απερίσπαστο απολαμβάνει εικόνες ,σπάνιας ομορφιάς. Η πρωτεύουσα της Χαλκιδικής ,αμφιθεατρικά χτισμένη στις υπώρειες του φανταχτερού πολύχρωμου Χολομώντα,ξεχειμωνιάζει αγκαλιά  με την πλανεύτρα φύση ,με χρώματα,γεύσεις ,μυρωδιές των ξύλων που τριζοβολάνε  στα αμέτρητα τζάκια,αντάμα ,με το <<χοντρό>> κρύο ,αυτό όμως που αντέχεις , δε σε τρυπά σαν βελόνι.
Ναι ,έχουμε μακρύ και βαρύ χειμώνα εδώ,σε πολλούς ανθρώπους φαίνεται αδιανόητο ,γιατί ακούνε Χαλκιδική και ο νούς σχεδόν πάντα ασυναίσθητα ,πάει σε παραλίες ξωτικές κι΄ονειρεμένες.
Εδώ όμως βρίσκεται η ομορφιά της Χαλκιδικής ,ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας ,σε αποστάσεις ανάσας. Πιέρια,Όλυμπος ,Κίσσαβος ,Άθως πέτρινοι γίγαντες τριγύρω μας και οι ακτογραμμές του θαλάσσιου μετώπου ,συμπληρώνουν το - θαρρείς από χέρια ζωγράφου ,γλαυκό σκηνικό.
Επιβλητικά τα βουνά , άνθη του βασιλείου της πέτρας,με  υπέροχα τούτη την εποχή χρυσοπόρφυρα χρώματα, πεσμένα φύλλα, περπατάς και βουλιάζεις στο όνειρο.
Παιχνιδίσματα του φωτός και των σκιών ,λαμπυρίσματα στην ήρεμη θάλασσα,εντυπωσιακά προβάλλει και δύει ο ήλιος ,ρίχνοντας τις ζωοδότρες ακτίνες του ,στο τοπίο.
Πίσω σου το σκηνικό του παλιού χωριού,των πετρόκτιστων αγέρωχων αρχοντικών,μια βόλτα στον παραδοσιακό ιστό της πόλης ,στα πέτρινα καλντερίμια , στις έξη βρύσες και στον θεόρατο πλάτανο , στο πανέμορφο κτίριο του Δημαρχείου συνθέτουν ένα ταξίδι  σε λαβυρίνθους δυνατών εικόνων.
Η σειρά της γεύσης ακολουθεί,η άσκηση των αισθήσεων στην κορύφωση της,ταξίδι στο ευ ζήν .Γεύσεις αυθεντικές,ντόπιες αλλά και κοσμοπολίτικες,συνοδεύουν και ολοκληρώνουν ευχάριστα τη βόλτα στον Πολύγυρο.
Δεν είναι μακριά οι μέρες που χαρούμενες παιδικές φωνούλες θα τραγουδάνε τα κάλαντα ,μέσα ίσως σε ένα πάλλευκο πέπλο.
Η εμβληματική ομορφιά του χειμώνα είναι εδώ,καθρεφτίζεται παντού και δίνει τον τόνο στη γιορτή της ζωής.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου