Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Mαλακοπή - Άγιοι Θεόδωροι


Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος
https://www.facebook.com/Kaleidoscopephotogr/

Στους σταθμούς ενός ταξιδιού στη μαγευτική Καππαδοκία,δεν μπορεί να λείπει ,η Μαλακοπή (Derinkuyu),το ιστορικό Ελληνικό χωριό της Ανατολίας ,στην επαρχία του Nεβσεχίρ (Νεάπολη). Σε ένα εκπληκτικό γεωλογικό σχηματισμό,η Μαλακοπή είναι γνωστή για τη μεγάλη τρωγλοδυτική της πολιτεία.
Όμως στην πόλη αυτή,βρίσκεται και ο ιστορικός ναός των Αγίων Θεοδώρων.Χτίστηκε το 970 από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή.
Στην ίδια θέση μετά από πολλά χρόνια (1861) οι κάτοικοι της Μαλακοπής έχτισαν το νέο ναό.Επιβλητικός ο ναός ,στέκει στο μέσον της πόλης ,σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους επισκέπτες και ταξιδευτές.Μια αίσθηση μελαγχολίας είναι διάχυτη στο χώρο.Απομεινάρια παλιών μεγαλείων ,χάσκουν στο χρόνο,δείγματα εξαίρετα περίτρανων διακόσμων,τέλειας μίξης των χρωμάτων,στις εναπομείνασες αγιογραφίες.
Ο ναός για πολλά χρόνια παρέμενε αλειτούργητος, αφού η ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας ,κατέστησε την πόλη έρημη του Ελληνικού της στοιχείου.
Το 2007 ,στο ναό ,πραγματοποιήθηκε πατριαρχικό συλλείτουργο.
Mε συντονισμένη προσπάθεια έγινε δυνατή η επίσκεψη μας στα ενδότερα του ναού ,ενώ για 10 και πλέον έτη οι επισκέπτες ,μπορούσαν να δουν μόνο την εξωτερική του όψη.
Θαυμαστός ο εσωτερικός κόσμος των Αγίων Θεοδώρων ,γεμίζει τις αποσκευές της μνήμης μας,φώς πολύ φώς εισέρχεται μέσα από τα παράθυρα-μάτια του ερημωμένου ναού και λούζει το χώρο,ο Παντοκράτορας στα ψηλά,λαβωμένος από χτυπήματα που σκοπό είχαν την καταστροφή του.
Χρωματικές αποτυπώσεις ,σε κατεστραμμένες αγιογραφίες ,φανερώνουν και μαρτυρούν μια ένδοξη παλιά εποχή.
Περπατώντας στα χνάρια των προγόνων ,εμβαπτίζεσαι σε μνήμες ιστορικές,αντικρίζεις εικόνες πληθωρικές και …. εδώ είναι το ταξίδι .

Πληροφορίες :Το ταξίδι διοργάνωσε το ταξιδιωτικό γραφείο Le Mans Cultural Tours www.lemanstours.gr που εδρεύει στο Καμάρι της Σαντορίνης  και προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα σε σειρά προορισμών.Ταξιδέψαμε στη Καππαδοκία ,με αεροσκάφη των Τουρκικών Αερογραμμών .















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου