Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Βόλος – Στου Δεμίρη


Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος

www.babistasios.blogspot.gr

Πολλοί οι λόγοι που οδηγούν τον ταξιδευτή, σε ένα ονειρικό ταξίδι στο Βόλο, την αρχαία Ιωλκό .
Η πόλη των Αργοναυτών, στα πόδια του Πηλίου και στην αγκαλιά του Παγασητικού, θέλγει και προσφέρει εμπειρίες αυθεντικές .
Το κάδρο της μεγάλης, εξαίρετης, φιλόξενης κουζίνας, δεσπόζει στην πόλη, οπότε ας επικεντρωθούμε στον λόγο αυτό, που καθιστά την επίσκεψη και περιήγηση στην πόλη, αξέχαστη.
Στη δυτική πλευρά της πόλης, συναντάμε τη Νέα Ιωνία, την εργατική συνοικία των προσφύγων της Μικρασίας που στεγάστηκαν εδώ, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.
Εδώ βρίσκουμε μια  όαση που προσφέρει πληθωρικές γεύσεις. με προϊόντα της γης και της θάλασσας , ενώ  μοναδικά αποστάγματα συνοδεύουν το γαστριμαργικό μας ταξίδι.
Το τσιπουράδικο Δεμίρης, μεταφέρει την παράδοση και τον γευστικό πολιτισμό των προσφύγων, που πάντρεψαν υπέροχα το τσίπουρο με τους ατέλειωτους μεζέδες, στο Βόλο.O κ.Νίκος Δεμίρης, παιδί Μικρασιατών.μετά το τέλος της σημαντικής πορείας του στο λαϊκό τραγούδι,δημιούργησε το παραδοσιακό τσιπουράδικο του.Σήμερα την διεύθυνση της επιχείρησης, έχουν τα εγγόνια του, η τρίτη γενιά .
Οι μικρές και μεγάλες παρέες που έρχονται εδώ, βρίσκουν μια τεράστια ποικιλία οστρακοειδών και άλλων μεζέδων.
Στην μεγάλη λίστα θα βρούμε εξαίρετα παστά, ψαράκια ημέρας, μύδια αχνιστά μα και σαγανάκι, χταπόδι σαγηνευτικό, γυαλιστερές, φούσκες και αχινούς σε πιάτα που κολάζουν και άγιο. Το βασίλειο του ιωδίου.
Στην κάβα μας χαμογελάνε γλυκά, πολύ καλό χύμα τσίπουρο από τον Τύρναβο, αλλά και πολλά εμφιαλωμένα .
Η χαλαρή ατμόσφαιρα, η διαδικασία με την οποία σερβίρονται τα μικρά 25αράκια μπουκαλάκια και οι διαφορετικοί κάθε φορά μεζέδες, είναι το διαβατήριο για το άνοιγμα της καρδιάς και του νου.
Απλές και όμορφες καταστάσεις, αφορμή για καινούριες φιλίες, έρωτες, για εκμυστηρεύσεις,<<επιλύσεις>> Ελλαδικών και παγκοσμίων θεμάτων, αλλά προπάντων μια βαθιά ηδονική κατάδυση ,στο γευστικό μας πολιτισμό.


Εφραιμίδου 23,Ν.Ιωνία Βόλου
Τηλ.:2421065559























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου