Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

Ρόδος - Εικόνες και μνήμες

Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος
www.babistasios.blogspot.gr


Μωσαϊκό περίτεχνα φτιαγμένο η Ρόδος ,ανεπηρέαστη από τη φθορά του χρόνου,ακροβατεί στα ιστορικά μονοπάτια .
Στα τείχη που την περιβάλλουν,κρύβεται ένας όμορφος εσωτερικός κόσμος,κάθε εποχή κι΄ αλλοιώτικος.Την έντονη ανθρώπινη παρουσία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού , διαδέχεται η περίοδος της ραστώνης ,τις εποχές που οι σύγχρονοι <<κατακτητές>> της πόλης ,δεν την πολιορκούν.
Εικόνες αισθαντικές ,μνήμες διάχυτες σε κάθε δρασκελιά ,στις εντυπωσιακές ατραπούς αυτού του Μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Χωνευτήρι πολιτισμών και θρησκειών η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, περίκλειστη από εντυπωσιακές οχυρώσεις , καλά κρατά τη γοητεία της.
Πόσες μάχες δόθηκαν εδώ, πάνω και γύρω από τα ισχυρά της τείχη ,μάχες ανελέητες, σφραγισμένες με τη σκληρότητα ,όμοιας με πέτρα ,του ανθρώπου .
Οι Ιωαννίτες ιππότες ,πανταχού παρόντες μέσα στην απουσία τους ,με τα εντυπωσιακά τους κτίσματα  που έμειναν για πάντα εδώ ,να θυμίζουν το πέρασμα των καιρών .Κομψοτέχνημα πραγματικό η γοητευτική οδός των Ιπποτών, που οδηγεί στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.
Κάθε βήμα  μια ανακάλυψη ,ομορφιές διάσπαρτες, σε μια διαδρομή απολαυστική και γενναιόδωρη. Αρώματα από λουλούδια ολάνθιστα ,γιασεμί και νυχτολούλουδα , σμίγουν ταιριαστά με το θαλασσινό αεράκι . Μπροστά μας οι προμαχώνες της Αγγλίας , η Κόκκινη πόρτα ,το φρούριο του Αγίου Γεωργίου .
Οι επάλξεις εντυπωσιακές,προσφέρουν όμορφη θέαση της πόλης ,από ψηλά όλα μοιάζουν διαφορετικά .Πάνω από δέκα οι είσοδοι στην παλιά πόλη,
Η Πύλη της Θάλασσας εντυπωσιακή και πολυσύχναστη, σε οδηγεί  στο δημοφιλές σημείο συναντήσεων σιντριβάνι , στην Πλατεία Ιπποκράτους. Η μεγαλοπρεπής Πύλη DAmboise , με το όνομα του Μεγάλου Μαγίστρου των ιπποτών ,αλλά και η Πύλη της Παναγιάς που αποτελούσε την είσοδο για το Μπούργκο τη γνωστή λαϊκή , εμπορική και Εβραϊκή συνοικία .Απο την εκκλησιά τη Παναγιάς του Μπούργκου,σήμερα  αντικρίζουμε μόνο τρείς αψίδες.Οι ομορφιές όμως δεν έχουν τελειωμό, οι εκπλήξεις παραμονεύουν σε κάθε γωνιά των  βοτσαλόστρωτων μονοπατιών.Αυτό όμως είναι το ταξίδι ,ένα βύθισμα στον χωροχρόνο ,μια συνεχής εξερεύνηση. Διαμάντια ολόγυρα ,σαν κινηματογραφικό καρέ ξετυλίγονται  εικόνες αναπάντεχες.

Οι γεύσεις του νησιού ,μια φιλόξενη αγκαλιά ,αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα .
Αγκινάρες με δενδρολίβανο , κεφτέδες από φάβα, ζυμωτό ψωμί ,υπέροχα ντολμαδάκια ,γλυκά του κουταλιού ,μελεκούνια (είδος παστελιού-παραδοσιακό κέρασμα στους γάμους) αμυγδαλωτά, λουκούμια ,χαλβάς σιμιγδαλένιος,δίπλες .
Το κρασί δεν θα μπορούσε να λείπει από τη παράδοση του νησιού ,εδώ βρίσκουμε  δυνατές ποικιλίες  όπως  Αθήρι και   Μανδηλαριά  με το τοπικό όνομα Αμοργιανό.Ξεχωριστή θέση κατέχει ο αφρώδης οίνος της Ρόδου.
Όλα όσα συνθέτουν την παλιά πόλη ,καμπαναριά ,μιναρέδες η Μουσουλμανική συνοικία , τα κτίσματα από πωρόλιθο με τα τοξωτά  ανοίγματα και τα εντυπωσιακά χρώματα ,οι μικρές αυλές με προφυλαγμένο τον εσώτερο κόσμο τους , η γευσιγνωσία με το άρωμα εξ Ανατολών να συναντά υπέροχα τις τοπικές γεύσεις ,συναποτελούν το ψηφιδωτό της αιθέριας Ρόδου. Η αναχώρηση από το νησί του Ήλιου ,είναι συνάμα και μια υπόσχεση για επιστροφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου